Konferencja poruszała różne tematy, a jej przewodnim zagadnieniem była promocja idei rolnictwa regeneratywnego, wpisującego się w założenia i praktyki rolnictwa zrównoważonego, Europejski Instytut Innowacji i Technologii EIT Food, który był organizatorem spotkania, zaprosił do udziału rolników, przedstawicieli stowarzyszeń rolników, lekarzy weterynarii oraz przetwórców żywności. Interaktywna konferencja składała się z trzech bloków prezentacyjnych, a każdy z nich zwieńczyła sesja pytań i odpowiedzi.
Wprowadzenie w tematykę rolnictwa regenatywnego
Czym jest rolnictwo regeneratywne? Zapewne każdy naukowiec zdefiniowałby to po swojemu, a mówiąc w dużym uproszczeniu, jest to idea rolnictwa, którego głównym celem jest odtwarzanie (regeneracja) i utrzymywanie potencjału plonotwórczego gleby. W pierwszej części konferencji moderowanej przez Mateusza Ciasnotę, w tematykę rolnictwa regeneratywnego wprowadzał uczestników dr Robert Borek z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach, który omówił m.in. specyficzne praktyki rolnictwa regeneracyjnego, takie jak minimalizacja orki, redukcja nakładów i integracja zwierząt, a także bardzi...