Jęczmień jary browarny to stała pozycja w strukturze zasiewów „Agro-Funduszu Mazury” Sp. z o.o., gospodarującego na gruntach rolnych na terenie Warmii i Mazur. Co roku zmienia się tylko powierzchnia uprawy. Dlaczego właśnie jęczmień browarny? – Odpowiedź jest prosta, bo dobrze nam wychodzi – śmieje się kierownik produkcji roślinnej Stanisław Mańkowski.
Jare sposobem na uciążliwe chwasty jednoliścienne
– Jęczmień browarny ma co prawda wyższe wymagania glebowe i przedplonowe niż jęczmień paszowy, ma słabszy system korzeniowy i krótki okres wegetacji, ale my jesteśmy w stanie stworzyć mu odpowiednie warunki, bo mając do dyspozycji 3650 ha możemy dopasowywać co roku odpowiednie stanowisko – wyjaśnia Stanisław Mańkowski. – W tym roku mamy w planach posianie 380 ha jęczmienia browarnego, mniej niż w poprzednich latach, bo jesienią posialiśmy dużo więcej rzepaku, aż 1300 ha. A w ubiegłym roku mieliśmy odwrotnie, bo było aż 1000 ha jęczmienia jarego browarnego, dlatego, że po zimie wypadło nam część rzepaków. Każdy rok jest inny i trzeba sobie jakoś radzić z nieprzewidywalną produkcją pod chmurką.
Jęczmień jest...