Chemiczne środki ochrony roślin muszą być stosowane w uzasadnionych sytuacjach. Niestety w społeczeństwie krąży wiele mitów na temat wpływu środków ochrony roślin na bezpieczeństwo żywności. Czy taka żywność jest zdrowa? Czy środki ochrony roślin mogą być przyczyną chorób? Czy mniej szkodliwe są środki będące np. wyciągami i ekstraktami z roślin? Czy żywność produkowana wg zasad rolnictwa ekologicznego jest lepsza i zdrowsza niż uzyskiwana w gospodarstwach prowadzących produkcję w sposób zintegrowany?
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 44/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.