Pamiętajmy, że w zbożach jarych możliwość ich dokarmiania makro- i mikroelementami jest ważniejsza niż w zbożach ozimych. Np. potrzeby pokarmowe pszenicy jarej są większe niż ozimej. Zboża jare mają ponadto słabiej rozwinięty od ozimych system korzeniowy.
Faza krzewienia jest najbardziej plonotwórczą fazą w pszenicy
Pszenicę i jęczmień browarny powinniśmy potraktować priorytetowo, bo te zboża muszą spełnić wymagania jakościowe stawiane w skupie. Najbardziej wrażliwymi fazami plonotwórczymi w pszenicy jarej jest faza krzewienia, początek strzelania w źdźbło oraz okres od pełni strzelania w źdźbło do kłoszenia. Miedź jest ważna, ale bez przesady. Należy ją dostarczyć dolistnie w okresie między środkiem krzewienia a strzelaniem w źdźbło (najlepiej wcześnie) w jednym, maksymalnie dwóch zabiegach dokarmiania. W pszenicy jakościowej niezwykle istotna jest możliwość dolistnego dostarczenia azotu zwiększająca jego zawartość w ziarnie.
W jęczmieniu browarnym celem jest plon ziarna bogatego w skrobie, a jednocześnie względnie ubogiego w białko. Z tego powodu okresami krytycznymi w tej uprawie są: faza krzewienia, faza kłoszen...