Jak twierdzą fachowcy – odporność zbóż na infekcje grzybowe w pewnym stopniu można zwiększyć np. poprzez nawożenie siarką. Siarka, która podobnie jak magnez jest makroelementem, wpływa pozytywnie na jakość ścian komórkowych. Badania wskazują też, że 1 kg siarki w niedoborze blokuje wykorzystanie 9–15 kg azotu, zaś na podstawie analiz prób glebowych można powiedzieć, że 50–70% polskich gleb charakteryzuje się niską bądź bardzo niską zawartością siarki.
Najbardziej zagrożony jęczmień
Na presję jesiennych chorób wpływają sprzyjające grzybom warunki atmosferyczne, ale również błędy agrotechniczne. Korzystne warunki dla rozwoju grzybów stwarzają resztki pożniwne niedokładnie przykryte uprawkami, samosiewy zbóż, chwasty i nieprawidłowe zmianowanie. Najbardziej zagrożone chorobami grzybowymi jesienią są zboża ozime siane wcześniej i w terminie optymalnym, lecz zbyt gęsto. Niestety, terminy siewu zbóż ozimych są w wielu gospodarstwach przyspieszane, choć na przekór tej modzie naukowcy uważają, że trzeba robić odwrotnie.
Szczególnie zagrożony chorobami jest jesienią jęczmień ozimy, w drugiej kolejności pszenica oz...