Kiła kapusty pojawia się, jeśli rzepak zajmuje więcej niż 20% płodozmianu
Niedawno opisywaliśmy w artykule „Mocniejsze rzepaki kiłoodporne” jak z problemem kiły kapusty w rzepaku od 8 lat radzi sobie gospodarstwo „Agro-Fundusz Mazury”. Dziś przypomnimy biologię tej choroby, czego kiła nie lubi i paletę odmian kiłoodpornych oraz inne możliwości wspomagające jej ograniczanie.
Kiła kapusty to jedna z najgroźniejszych chorób płodozmianowych. Jeżeli rzepak zajmuje w płodozmianie 20%, zaczynają się kłopoty, tam gdzie pojawi się kiła – produkcji rzepaku trzeba zaniechać na 8–10 lat.Oczywiście głównym sposobem ograniczania choroby jest prawidłowe zmianowanie roślin, uprawa rzepaku i roślin spokrewnionych (innych kapustnych) na tym samym polu nie częściej niż co cztery lata. Występowaniu kiły sprzyja kwaśny odczyn gleby, a więc duże znaczenie ma też wapnowanie gleb. Doraźnym lekarstwem na stanowisko zakażone kiłą kapusty może być siew odmian odpornych i od dwóch sezonów zabiegi fungicydowe.
Zakres żywicieli kiły kapusty jest bardzo szeroki
Sprawcą kiły kapusty jest Plasmodiophora brassiace, organizm należącym do kr...