StoryEditorBuraki cukrowe

Krajowa Spółka Cukrowa przerobiła 5,8 ml buraków ze 100 tys. ha

22.01.2020., 14:01h
Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wstępnie zakończoną kampanię buraczaną 2019/2020. KSC wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru przerabiając niemal 6 mln ton buraków cukrowych. Jaki był średnio plon buraków w 2019 roku i w którym regionie był największy?

Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła już kampanię buraczaną 

Krajowa Spółka Cukrowa największy producent cukru w naszym kraju i ósmy w Europie w połowie stycznia podsumowała wyniki zakończonej kampanii buraczanej. Przerób buraków rozpoczął się 10 września ur. w Cukrowni Werbkowice. 
Przeciętny czas kampanii we wszystkich siedmiu zakładach KSC wyniósł 99 dni. Przerób buraków najdłużej bo 110 dni trwał w Cukrowni Werbkowice 

Plantatorzy buraków cukrowych z  Cukrowni Malbork uzyskali najwyższy plon

Średni plon buraków cukrowych w Spółce sięgnął 57 t/ha. Najwyższy plon uzyskali plantatorzy odstawiający surowiec do Cukrowi Malbork. Średnio uzyskali oni 74 t/ha buraków.
Z kolei średnia polaryzacja w zakończonej kampanii wyniosła 16,7%.
– W 2019 roku wyzwaniem były niesprzyjające warunki pogodowe i szkodniki, które w największym stopniu pojawiły się w uprawach buraków na wschodzie kraju – mówi Krzysztof Kowa, prezes Krajowej Spółki Cukrowej.


15 tys. plantatorów dostarczyło buraki do Krajowej Spółki Cukrowej

„Polski Cukier” kampanię buraczaną przeprowadził po raz 18 w swojej historii.
W minionym roku skupił prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W 2019 roku buraki cukrowe, zakontraktowane przez Krajową Spółkę Cukrową uprawiane były na areale ponad 100 tys. ha, przez 15 tys. plantatorów.  


Nowy Terminal Cukrowy ma ułatwić handel polski cukrem na rynkach poza UE

W październiku 2019 roku Krajowa Spółka Cukrowa oddała do użytku Terminal Cukrowy w Porcie Morskim Gdańsk. Własny Terminal pozwolił na ograniczenie wynajmu powierzchni w magazynach zewnętrznych, co przyczyniło się do znacznego obniżenia kosztów związanych z logistyką. 

Dzięki tej inwestycji spółka zwiększa możliwości dotyczące pozyskiwania nowych rynków zbytu. Ze względu na spadek spożycia cukru w krajach Unii Europejskiej duże znaczenie mają rynki pozawspólnotowe. 

Krajowa Spółka Cukrowa planuje wysyłkę cukru za pomocą Terminala w wysokości 300 000 ton rocznie. Podczas kampanii w 2019 roku wysłano z Terminala już 60 tys. ton cukru, między innymi do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki. 


Tomasz Ślęzak
Fot. Paweł Mikos

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:53