Nie wszystkie składniki pokarmowe są niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin uprawnych. Jeszcze do niedawna krzem był pomijany w nawożeniu roślin uprawnych, gdyż w przeciwieństwie do makro- i mikroelementów nie jest pierwiastkiem niezbędnym dla wzrostu i rozwoju tej grupy roślin. Krzem z sodem, kobaltem, glinem i wanadem, zaliczane są do pierwiastków korzystnych dla roślin.
Krzem został zidentyfikowany w 1787 roku przez Antoine Lavoisiera. Natomiast Humphry Davy, w 1800 r. błędnie uznał, że krzem jest związkiem chemicznym i opinia ta przetrwała aż do 1824 r., kiedy to dopiero Jöns Jacob Berzelius otrzymał czysty krzem z krzemionki SiO2, przeprowadzając ją kwasem fluorowodorowym w SiF4i redukując go potasem. Jedyną grupą roślin, która nie może rozwijać się bez krzemu są rośliny z rodziny skrzypowatych.
W ostatnim czasie zaczęto interesować się krzemem w nawożeniu roślin uprawnych i tak zaczęła się moda na dokarmianie roślin krzemem. Czy faktycznie krzem jest konieczny i skuteczny w nawożeniu roślin?
Co wiadomo o krzemie
Krzem w glebie występuje głównie w postaci krzemionki i różnego rodzaju krzemianów. Mimo iż występuje w dużych zawartościach w glebie i jest składnikiem przede wszystkim frakcji piasku i pyłu, to większość krzemu glebowego jest praktycznie nierozpuszczalna w wodzie. W związku z tym pierwiastek ten jest słabo pobierany przez rośliny.
Pobieranie krzemu przez rośliny zależy nie tylko od jego dostępnej formy w roztworze glebowym, ale także od zabiegów agrotechnicznych, między innymi od...