Konopie włókniste dają niskie plony nasion (8–12 dt/ha) wykorzystywane głównie na materiał siewny a nadwyżki przeznaczane są na olej spożywczy lub po odłuszczeniu jako dodatek do pieczywa. Tymczasem w ostatnich latach zainteresowanie uprawą konopi wzrasta głównie z powodu możliwości wykorzystywania ich dla celów medycznych.
Henola charakteryzuje się krótszym okresem wegetacji
Z kwiatostanów konopi można otrzymywać metodą ekstrakcji parą wodną cenne olejki eteryczne wykorzystywane do produkcji kosmetyków, wyrobów spożywczych (napoje chłodzące, piwo) i środków ochrony roślin w produkcji ekologicznej. Natomiast nasiona konopi zawierające ok. 30% oleju jadalnego są interesującym surowcem dla przemysłu tłuszczowego. Pozostałą część nasion stanowi mąka konopna o zawartości ponad 30% pełnowartościowego białka.
W świetle powyższych zalet konopi a szczególnie substancji występujących w kwiatostanach oraz w nasionach, postanowiono wyhodować nową odmianę konopi o ww. właściwościach i wysokich plonach nasion. W tym celu dokonano krzyżówek odmian jednopiennych w dwupienną. W wyniku przeprowadzonych skojarzeń uzyskano w pokoleniu F1...