Jak poprawić potencjał plonowania?
Głównym czynnikiem limitującym plonowanie roślin jest oczywiście woda i można przyjąć, że w naszych krajowych warunkach kukurydza mająca w okresie wegetacji do dyspozycji ok. 450 mm wody, powinna wydać plon ziarna na poziomie 8–8,5 t/ha. To trochę teoretyczne założenie, bo w bilansie wody trzeba uwzględnić genetykę konkretnej odmiany, optymalny rozkład opadów, ewaporację, transpirację, wodę wykorzystaną przez chwasty itd.
Na potencjał plonowania w warunkach polowych wpływa bardzo wiele czynników. Można je poprawić przez uregulowanie pH, zwiększenie zasobności gleby w przyswajalne składniki i próchnicę. Cieplej, to dla kukurydzy lepiej. Wtedy odpala fotosyntezę C4 pod warunkiem, że w glebie jest wszystko co trzeba i woda.
Teoretycznie coraz wyższemu plonowaniu kukurydzy w Polsce, poza zauważalnym postępem hodowl...