Najgroźniejsze jest bezpośrednie wyjadanie ziarna z kolb, podgryzanie kolb u nasady, a także żerowanie w łodygach, prowadzące do załamania łodyg powyżej i poniżej kolby. Żerowanie omacnicy sprzyja porażaniu roślin przez grzyby z rodzaju Fusarium wywołujące fuzariozę kolb.
Kiedy rozpoczynają się naloty omacnicy prosowianki?
Obok kukurydzy szkodnik ma do wyboru szereg roślin alternatywnych, na których może przechodzić swój rozwój. Są to: proso, sorgo, buraki cukrowe, papryka, chmiel, winorośl, jabłoń oraz rabarbar. Metody monitoringu omacnicy omówimy za tydzień, a dziś przypominamy informacje z biologii rozwoju szkodnika i jego szkodliwości.
Gąsienice omacnicy po przezimowaniu w oprzędzie w dolnych częściach łodyg zeszłorocznej kukurydzy w maju przędą kokony i przepoczwarczają się. Wyloty motyli omacnicy rozpoczynają się już w połowie czerwca i trwają do 8 tygodni. Niestety, w ...