Kukurydza woskowa właściwie nie różni się od kukurydzy zwyczajnej. Na południu Francji śmiało uprawia się na ziarno odmiany o FAO od 500 do 600, a w tym segmencie wczesności jest sporo mieszańców kukurydzy woskowej. Najwcześniejszy z dostępnych z tego gatunku kukurydzy mieszańców na Słowacji ma FAO 310Marek Kalinowski
StoryEditorUprawa
Ponad 1500 zł za tonę kukurydzy woskowej! Jak ją uprawia francuski rolnik?
12.12.2023., 09:00h
Podziel się
Postęp hodowlany w kukurydzy trwa i wg FNPSMS (Francuskiej Federacja Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo) w Europie obserwuje się stały wzrost plonów, średnio rocznie o 1,2 q/ha. Areał uprawy kukurydzy w Europie jest w miarę stały, ale w ostatnim dziesięcioleciu spektakularny wzrost notuje się w Polsce, gdzie w ub.r. sięgnął on nieco ponad 1,8 mln ha.
- Kierunek produkcji, której kukurydzy jest główny w Europie?
- Jak rolnik z Francji połączył pasję do uprawy winorośli z uprawą kukurydzy?
- Czy uprawa kukurydzy woskowej różni się od uprawy kukurydzy zwyczajnej?
- Czym charakteryzuje się kukurydza woskowa?
- Jaka jest zawartość amylopektyny w kukurydzy woskowej?
- Czy warto stosować kukurydzę woskową w żywieniu bydła?
- Jaki czynnik utrudnia uprawę kukurydzy woskowej?
Kierunek produkcji, której kukurydzy jest główny w Europie?
Zdecydowanie głównym europejskim kierunkiem produkcji jest kukurydza zwyczajna (Zea mays) na ziarno i kiszonkę. Gatunków kukurydzy jest jednak więcej – 5–6. Na świecie i w niewielkiej skali w Europie uprawia się także dość ciekawą kukurydzę woskową (Zea may s L. var. ceratina Kulesh). Szacunkowo zajmuje ona ok. 2% powierzchni zasiewów kukurydzy w Europie. W ubiegłym roku byłem u francuskiego rolnika, który właśnie ten gatunek uprawia, a ziarno kupuje od niego firma hiszpańska.