StoryEditorchoroby

Łamliwości źdźbła zbóż sprzyja łagodna zima

05.02.2023., 20:02h
Sprawcy tej groźnej choroby atakują zboża uprawiane zarówno w złym zmianowaniu, jak i w tym wzorowym. Presja łamliwości i straty w plonach najbardziej zależą od przebiegu warunków pogodowych.

Oczywiście złe zmianowanie, uproszczenia w uprawie i duży udział zbóż w strukturze zasiewów zawsze sprzyjają rozwojowi chorób płodozmianowych, również łamliwości źdźbła zbóż. Są one najgroźniejsze w uprawie pszenicy, ale szkodzą wszystkim pozostałym gatunkom zbóż ozimych.

Jakie warunki sprzyjają sprawcom łamliwości źdźbła?

Rozwojowi sprawców łamliwości źdźbła zbóż sprzyja duża wilgotność, ciężkie gleby, niewłaściwe zmianowanie i przenawożenie azotem. Chorobę częściej obserwujemy na glebach ciężkich i zasadowych, dlatego z zabiegów agrotechnicznych ograniczających chorobę istotne jest wczesne i dokładne wykonanie podorywki, właściwy płodozmian, niszczenie samosiewów oraz optymalizacja nawożenia azotowego.

To ważne, bo dobry płodozmian i zmianowanie są dla uprawianych roślin zawsze korzystne. Trzeba mieć jednak świadomość, że łamliwość podstawy źdźbła zbóż i traw nie jest typową chorobą płodozmianową. W badaniach upraw monokulturowych zbóż naukowcy m.in. z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie stwierdzili, że łamliwość źdźbła zbóż może się rozwijać w zbożach niezależnie od przedplonu. Nawet ...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 18:16