Podobnie w Polsce powierzchnia uprawy tej rośliny powiększyła się w 2016 r. o 45% w odniesieniu do poprzedniego roku i wynosiła ponad 7500 ha. Poza tym znaczący wpływ miały dopłaty z Unii Europejskiej wynoszące w 2016 r. 290 zł/ha.
Plantatorzy lnu
oleistego oczekują, że również w br. podobne wsparcie finansowe będzie realizowane. Bowiem przydatność siemienia lnianego jako komponentu do pasz treściwych i jego wartości prozdrowotne są większe od nasion roślin strączkowych, które tylko częściowo są wykorzystywane na pasze, a reszta przeznaczana jest na eksport. Natomiast krajowa produkcja nasion lnu oleistego nie pokrywa zapotrzebowania głównie na olej spożywczy i dodatek do pieczywa, dlatego jest uzupełniana importem gorszej jakości nasion z krajów Bliskiego Wschodu.
Do uprawy lnu oleistego przydatne są głównie gleby kompleksu pszennego i żytniego bardzo dobrego (klasa III–IV). Natomiast gleby bardzo ciężkie, zlewne oraz lekkie zalegające na piasku nie nadają się pod uprawę tej rośliny.
Przed wyborem pola
pod uprawę lnu oleistego trzeba pobrać próby gleb i przesłać je do stacji chemiczno-rolniczej dla oznaczenia zawartości składników pokarmowych, odczynu gleby, a przede wszystkim metali ciężkich takich jak kadm, miedź, ołów i cynk. Szczególnie na glebach kwaśnych mogą występować nadmierne ilości metali ciężkich. Wówczas należy zrezygnować z uprawy lnu oleistego na cele spożywcze a glebę dobrze zwapnować i przeznaczyć pod uprawę roślin nieżywnościowych.
Nasiona lnu oleistego zawierają ok. 43% tłuszczu, 23% białka ogólnego, 22% węglowodanów, 8% włóknika, 3% popiołu i ok. 8% wody
Obecnie w uprawie lnu oleistego znajdują się na rynku nasiennym następujące odmiany: Szafir, Jantarol, Oliwin i Bukoz. Ta ostatnia odmiana wyróżnia się od pozostałych większą odpornością na choroby typu Fuzarium oraz wysoką plennością nasion. Wyniki plonowania wymienionych odmian lnu oleistego uzyskane w latach 2007–2009 w doświadczeniach COBORU przedstawione są w załączonej tabeli.
Zbioru lnu oleistego
dokonuje się kombajnem zbożowym podczas brązowych torebek i pełnej dojrzałości nasion. Jeżeli nasiona będą przeznaczane na cele spożywcze, nie należy przed zbiorem stosować desykacji. Nasiona bezpośrednio po zbiorze trzeba oczyścić z plew i dosuszyć zimnym powietrzem do wilgotności 8–10%. W takim stanie można je przechowywać przez długi okres, oczywiście w pomieszczeniach suchych i przewiewnych. Szczególnie materiał siewny przechowywany w wilgotnych pomieszczeniach jest bardzo podatny na obniżanie siły kiełkowania.
Len oleisty Bukoz
Zalety siemienia
lnianego znane są polskim rolnikom od wielu pokoleń i stosowane do przywracania zdrowia szczególnie cielętom i prosiętom. Poza tym okłady z nasion zmielonych i prażonych przyspieszają gojenie ran kłutych oraz wrzodów u zwierząt. Podobne działania mają lniane bandaże. Uwzględniając powyższe przydatności siemienia lnianego jako komponenta paszowego lub surowca do wyrobów spożywczych i kosmetycznych oraz jego wartości prozdrowotne, trzeba aktywniej popularyzować uprawę lnu oleistego w Polsce.
Zbiór lnu dokonuje się w pełnej dojrzałości nasion, której oznaką jest brązowe zabarwienie torebek i charakterystyczne ich dzwonienie
Słoma może być wykorzystana do pozyskania włókna przeznaczanego na wyroby pozawłókiennicze albo jako surowiec do produkcji brykietów na opał. Przyjmując koszty uprawy 1 ha lnu oleistego w wysokości 4000 zł/ha plantator może uzyskać dochód w wysokości 1850 zł/ha nie licząc dopłat unijnych i krajowych. Natomiast w uprawie jęczmienia jarego na paszę przy plonie 60 dt/ha ziarna po 70 zł/dt oraz 50 dt/ha słomy po 12 zł/dt łączny przychód wyniesie 4800 zł/ha. Zakładając koszty uprawy 1 ha jęczmienia jarego w wysokości 3700 zł/ha, rolnik uzyska dochód wartości 1100 zł/ha.
Henryk Burczyk
IWNiRZ – Poznań