Odmiany średnio późne mają ok. 110–120-dniowy okres wegetacji, a późne rosną do ok. 140 dni. Średnio późne i późne odmiany odznaczają się najwyższym potencjałem plonowania, co jest zrozumiałe z uwagi na długą wegetację. Mają zwykle wyższą odporność na choroby od odmian wcześniejszych. Z powodu długiej wegetacji są jednak bardziej narażone na choroby i szkodniki występujące w ziemniakach.
Jedna jadalna średnio późna
Jedyną odmianą jadalną w grupie średnio późnych rekomendowaną na LZO 12 województw jest Jelly w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym, o bardzo dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, bardzo kształtnymi, o bardzo płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusy, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka.
fot. Pixabay