Zboża przed tym sprawcą należy chronić zanim mączniak uzyska rozwój stadium doskonałego (na nalocie pojawią się czarne punkty owocników).
Specjaliści od ochrony podkreślają, że najważniejsze jest trzymanie tego patogenu na smyczy, tzn. chronienie zbóż tak, aby nie dostał się na wyższe partie łanu. Po osiągnięciu stadium doskonałego grzyb nie będzie się poddawał użytym tym samym substancjom czynnym w dalszej ochronie. A zatem w ograniczaniu mączniaka najważniejsza jest lustracja łanów i rotacja substancji czynnych.
Forma infekująca pszenżyto jest inna niż pozostałe
W planowaniu ograniczania choroby trzeba dokładnie ocenić zagrożenie i mieć na uwadze prognozę pogody. Ważne są przy tym takie czynniki jak odporność odmianowa, gatunek zboża, zagęszczenie łanu, czy szerokość międzyrzędzi. Ważne jest też, jak intensywną ochronę planujemy – jednym, dwoma, czy trzema zabiegami fungicydowymi. Zdarzają się bowiem sytuacje, że mimo sporego porażenia mączniakiem nie opłaci się pośpiesznie go ograniczać. W pszenicy ozimej, w płodozmianach zbożowych zdecydowanie groźniejsza dla plonu jest łamliwość podstawy źdźbła. Dobre produkty ograniczając...