Jak wiadomo, w Polsce od wielu lat notuje się znaczące pogorszenie jakości gleb związane głównie ze spadkiem zawartości próchnicy w glebie, podstawowego wskaźnika żyzności. W wyniku mineralizacji, w naszych warunkach klimatycznych ubywa rocznie 2–4% glebowej materii organicznej. To bardzo dużo.
Ujemny bilans materii organicznej
Ochrona materii organicznej w gospodarstwie jest niezwykle ważna. W Polsce jej ujemny bilans spowodowany jest głównie zabiegami uprawowymi stosowanymi przez intensywne rolnictwo, szczególnie prowadzone w monokulturach, co wiąże się z wprowadzaniem do gleby małej ilości masy resztek roślinnych, nawozów naturalnych i organicznych. Niska zawartość próchnicy w glebie wynika też ze specyfiki naszych gleb, wytworzonych z piasków, w dodatku zakwaszonych, a więc naturalnie niesprzyjających akumulacji próchnicy. Dodatkowo coraz intensywniejsze użytkowanie gleb, niewłaściwie wykonane odwodnienia melioracyjne, które przesuszają glebę, prowadzą w konsekwencji do zmniejszenia rezerw próchnicy w glebie, co skutkuje poważnymi konsekwencjami dla żyzności gleby. Wskutek ubytku próchnicy z gleby pogorszeniu ulega jej jakość, zostają zak...