W jakiej kondycji są oziminy na Mazowszu na początku wiosennej wegetacji?
Państwo Jakubiakowie w tym sezonie zasiali 3 gatunki roślin ozimych: jęczmień, pszenicę i rzepak. Zapytaliśmy gospodarzy o to, jak prezentują się one na początku lutego 2023 r.
– Jęczmień prezentuje się bardzo dobrze. Obsada jest odpowiednia i rośliny wyglądają na zdrowe. Kondycję pszenicy oceniłbym jako dobrą. Zauważalne są już pewne niedoboru azotu, ale uważam, że po zastosowaniu nawożenia azotowego rośliny poradzą sobie bardzo dobrze. Natomiast stan naszych rzepaków ogólnie jest słaby. Za mało było wody w glebie w okresie wschodów, które przebiegały bardzo nierównomiernie. Praktycznie przez blisko 4 tygodnie po siewie nie spadła u nas ani kropla deszczu. Jesienią w miejscach zagłębionych rośliny wyglądały dobrze, a w miejscach gliniastych położonych wyżej znacznie gorzej. W tych newralgicznych miejscach rośliny wypadły całkowicie. Na jednej z działek, gdzie przeważa gleba gliniasta, prawdopodobnie będziemy musieli zlikwidować plantację rzepaku i w jego miejsce zasiejemy kukurydzę – mówi Arkadiusz Jakubiak.