StoryEditorjęczmień

Na jakie odmiany pszenicy i jęczmienia stawiają rolnicy z Mazowsza?

03.03.2023., 11:03h
Elżbieta i Mariusz Jakubiakowie wspólnie z synem Arkadiuszem prowadzą gospodarstwo zarówno z produkcją roślinną, jak i zwierzęcą. Uprawa pól w większości ukierunkowana jest na uzyskanie dobrej jakości paszy dla bydła. W związku z tym plon niektórych roślin nie jest najważniejszym kryterium w doborze odmian wysiewanych roślin.

W jakiej kondycji są oziminy na Mazowszu na początku wiosennej wegetacji?

Państwo Jakubiakowie w tym sezonie zasiali 3 gatunki roślin ozimych: jęczmień, pszenicę i rzepak. Zapytaliśmy gospodarzy o to, jak prezentują się one na początku lutego 2023 r.

Jęczmień prezentuje się bardzo dobrze. Obsada jest odpowiednia i rośliny wyglądają na zdrowe. Kondycję pszenicy oceniłbym jako dobrą. Zauważalne są już pewne niedoboru azotu, ale uważam, że po zastosowaniu nawożenia azotowego rośliny poradzą sobie bardzo dobrze. Natomiast stan naszych rzepaków ogólnie jest słaby. Za mało było wody w glebie w okresie wschodów, które przebiegały bardzo nierównomiernie. Praktycznie przez blisko 4 tygodnie po siewie nie spadła u nas ani kropla deszczu. Jesienią w miejscach zagłębionych rośliny wyglądały dobrze, a w miejscach gliniastych położonych wyżej znacznie gorzej. W tych newralgicznych miejscach rośliny wypadły całkowicie. Na jednej z działek, gdzie przeważa gleba gliniasta, prawdopodobnie będziemy musieli zlikwidować plantację rzepaku i w jego miejsce zasiejemy kukurydzę – mówi Arkadiusz Jakubiak.

Gospodarze stawiają na hybrydowe odmi...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 02:30