Katarzyna i Daniel Maliccy od 20 lat robią wszystko, żeby gleby stawały się coraz lepsze. Rolnik podkreśla, że glebie trzeba tylko trochę pomóc – zadbać o wapnowanie, przemyśleć płodozmian, stosować nawożenie organiczne; wtedy gleba sama się obroni i zacznie żyć.
Orkisz wraca do łask
Największą zaletą gleb w odwiedzanym gospodarstwie jest to, że trzymają wilgoć i w połowie lipca, podczas mojej wizyty rolnik wyznał, że w tym roku suszy w gospodarstwie jeszcze nie odczuli. A pola uprawne wyglądały naprawdę imponująco. Skupiliśmy się na dwóch uprawach, które pojawiły się w tym roku w gospodarstwie po raz pierwszy. Są to pszenica orkisz, uprawiana w ekologii i słonecznik w uprawie konwencjonalnej.
Pszenica orkisz (Triticum spelta L.), zwyczajowo nazywana orkiszem lub szpelcem, to jeden z najstarszych gatunków zboża należących do rodzaju pszenicy. Orkisz z czasem został wyparty przez pszenicę zwyczajną, łatwiejszą w uprawie i wyżej plonującą. Jednak w ostatnich latach orkisz wraca do łask, głównie dzięki coraz większej świadomości społeczeństwa związanej ze zdrowym odżywianiem. A w temat zdrowego odżywiania orkisz wpisuje...