StoryEditornawożenie

Nawożenie RSM w praktyce

10.02.2022., 07:02h
Aby zastosować zakładaną dawkę azotu w formie roztworu saletrzano-mocznikowego (RSM) trzeba nawóz przekalkulować wagowo albo objętościowo i przypomnimy dziś podstawowe zasady takiej kalkulacji. Jak się za to zabrać? Na czym to polega?

Większość użytkowników RSM dobrze je zna, ale dostępność mniejszych zbiorników na ten nawóz sprawia, że coraz więcej rolników zaczyna go stosować pierwszy raz w życiu.

Fakt, że azot także w RSM jest drogi, ale jak przyjrzymy się zaletom RSM i nowym możliwościom zwiększenia efektywności azotu, to warto pomyśleć o zmianie strategii nawożenia. Chodzi mi w szczególności o możliwość dodawania do roztworu makro- i mikroelementów, inhibitorów nitryfikacji, ale też zupełnie nowych pojawiających się na rynku dodatków zapobiegających stratom azotu. O tym napiszemy w najbliższych wydaniach "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

RSM jest dostępny w trzech stężeniach

RSM jest produkowany w trzech wersjach stężenia: 28%, 30% i 32%. Przypominamy zatem właściwości chemiczne RSM związane z krystalizacją oraz to, jak rozcieńczać (ile wody dodać), aby z RSM o stężeniu np. 32% uzyskać RSM o stężeniu 30 lub 28%.

W przypadku wielu roztworów im wyższe jest ich stężenie, tym niższy punkt zamarzania, ale niestety im wyższe jest stężenie RSM, tym szybsza jest jego krystalizacja. RSM o stężeniu 32% krystalizuje już w temperaturze 0ºC, a RSM o stężeniu 28...

Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 00:42