Znacznie szersze optymalne okno aplikacji ma roztwór saletrzano-mocznikowy (RSM). Przy dobrym uwilgotnieniu gleby dociera do korzeni nawet bez opadu i działa właściwie natychmiast. Można do RSM dodawać ponadto np. siarkę, mikroelementy i zapobiegać stratom azotu przez dodawanie inhibitorów nitryfikacji.
Dla RSM najmniej kłopotliwe jest stężenie 28%
Mimo wielu zalet RSM jest nawozem kapryśnym, a w sytuacji, kiedy dopiero wdrażamy go do stosowania w gospodarstwie musimy zapoznać się ze sposobami wyliczania dawek azotu wagowo i objętościowo. RSM jest produkowany w trzech wersjach stężenia (28%, 30% i 32%) i każde ma inne właściwości chemiczne. Niestety, im wyższe jest stężenie RSM, tym szybsza jest jego krystalizacja. RSM o stężeniu 32% krystalizuje już w temperaturze 0°C, a RSM o stężeniu 28% (gotowy do przechowywania i stosowania) krystalizuje dopiero w temperaturze minus 17°C.
Ze względu na najkorzystniejsze właściwości fizykochemiczne Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach zaleca stosować RSM o stężeniu 28% N i o gęstości 1,28 kg/dm3. Podczas rozcieńczania bardziej skoncentrowanego 32% lub 30% RSM nawóz należy d...