Ile składników w słomie?
Resztki pożniwne w postaci słomy, ścierni i systemów korzeniowych roślin to źródło składników pokarmowych oraz substrat do budowania próchnicy glebowej. Przeciętny plon słomy pszenicy to ok. 4,5 t/ha, w której znajduje się 11,2 kg fosforu, 57,6 kg potasu, 17,1 kg wapnia oraz 4,1 kg magnezu.
Te wszystkie składniki, kiedy zadbamy o prawidłowy rozkład słomy, zostaną pobrane przez rośliny następcze. Zawartość składników pokarmowych w słomie zależy przede wszystkim od gatunku rośliny uprawnej. Największą ilość składników pokarmowych znajdziemy w słomie kukurydzy, a wynosi ona łącznie blisko 400 kg!
Groźne choroby w nieprawidłowo rozłożonej słomie
Decydując się na pozostawienie resztek pożniwnych na polu, należy wziąć pod uwagę, że nierozłożone odpowiednio resztki pożniwne są idealnym miejscem do życia dla szkodników, czy rozwoju chorób grzybowych. Choroby wywołane nieodpowiednio zagospodarowaną słomą to m.in.: fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, brunatna plamistość liści, plamistość siatkowa jęczmienia, czerń zbóż czy septorioza paskowana liści.
Zarządzaj resztkami odpowiednio – to więcej składników dla upraw oraz mniej chorób odglebowych
Wspomaganie procesu rozkładu resztek pożniwnych jest kluczowe – nierozłożona słoma to problemy z siewem i równomiernymi wschodami roślin następczych. Zaburzają zatrzymywanie wody, powodują przesuszenie gleby oraz stanowią miejsce do rozwoju groźnych chorób. Problemy te rozwiązuje przyspieszenie procesu rozkładu słomy.
Szybkość przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i uwalniania z nich składników pokarmowych zależy od kilku czynników, na które trzeba zwrócić uwagę. Podstawowym elementem jest obecność i aktywność mikroorganizmów zdolnych do syntezy enzymów celulolitycznych i ligninolitycznych, które jak nożyczki rozcinają łańcuch cukrów złożonych zawartych w słomie uwalniając z nich składniki i umożliwiając budowanie próchnicy. Takie bakterie zawarte są w biopreparacie BACTIM SŁOMA.
Ważne jest rozdrobnienie słomy i przeoranie jej z glebą – to pozwoli na uprawnieninie całego procesu. Rozkład słomy można też wspomóc zastosowaniem azotu i wapnowaniem gleby. Wapnowanie sprzyja namnażaniu korzystnych bakterii glebowych poprzez regulację pH gleby.
Rola gleby jest nieoceniona
Po więcej informacji odnośnie roli gleby zapraszamy do obejrzenia szkolenia online „Rola gleby w produkcji rolnej”. Szkolenie prowadzi dr inż. Piotr Chohura z UP Wrocław oraz dr inż. Radosław Wilk, ekspert firmy INTERMAG.
Zachęcamy także do pobrania za darmo poradnika „Rola gleby w produkcji rolnej”. Poradnik – Abcgleby.pl
Bakterie na rozkład słomy – BACTIM® SŁOMA
W celu przyspieszenia rozkładu resztek pożniwnych został zaprojektowany innowacyjny biopreparat BACTIM® SŁOMA. Zawiera unikalny szczep bakterii z rodzaju Bacillus spp., który cechuje się zdolnością do szybkiego przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i cenne składniki pokarmowe dla roślin. Bakterie w BACTIM® SŁOMA znacząco ograniczają rozwój patogenów glebowych, które zimują w resztkach pożniwnych, zwiększając jednocześnie zdrowotność i potencjał plonotwórczy roślin następczych.
Rozkład resztek pożniwnych z BACTIM® SŁOMA – skuteczność potwierdzona badaniami
Ponad 500 mln wyspecjalizowanych mikroorganizmów w każdym 1 ml produktu, które bardzo szybko namnażają się w glebie i przyspieszają procesy mineralizacji i humifikacji resztek pożniwnych. W efekcie BACTIM® SŁOMA zwiększa zasobność gleby w składniki pokarmowe i podnosi zawartość próchnicy w glebie.
Materiał promocyjny Intermag