Czym zajmuje się firma Piw-Pol?
Adam Piwko prowadzi firmę Piw-Pol. Jej głównym elementem jest magazyn zbożowy, który funkcjonuje od 7 lat i jest stopniowo rozbudowywany.
– Skupujemy zboże od lokalnych rolników oraz od sąsiednich firm. Mam magazyn płaski wielkości około 3 tys. m2. Posiadam także obiekt suszarniczy pozwalający wysuszyć około 100 t ziarna dziennie – wyjaśnia Adam Piwko.
W jaki sposób prowadzona jest uprawa pszenicy ozimej w gospodarstwie Piwków?
W tym roku na polach państwa Piwków sporą część stanowiła pszenica ozima, która jest uprawiana zwykle po rzepaku ozimym lub po kukurydzy zbieranej na kiszonkę.
Plony pszenicy w ubiegłym roku wyniosły średnio 8,5 t z ha. W tym roku w niektórych miejscach susza wypaliła pszenicę, co wpłynęło na obniżenie plonów. Na poszczególnych polach wyniosły one od 5 do 10,4 t z ha. Plantator w ostatnim sezonie zdecydował się na takie odmiany jak: SY Dubaj, Euforia, LG Jutta.
– Staramy się zasiać pszenicę ozimą wcześnie, czyli pod koniec września, żeby się dosyć dobrze rozkrzewiła. Po zbiorze rośliny przedplonowej wykonywana jest uprawka pożniwna między innymi głęboszem lub broną talerzową. Następnie dość często stosowany jest nawóz organiczny, który jest przyorywany. Później podajemy nawóz mineralny NPK 8, 20, 30 w dawce około 200 kg/ha. Potem jest brona aktywna i siewnik – mówi Adam Piwko.
Zwalczanie chwastów w pszenicy ozimej stosowane jest zwykle jesienią. Przeważnie jesienna ochrona herbicydowa wystarcza, ale zdarza się, że potrzebne jest wykonanie poprawek.
– Staram się ograniczać koszty produkcji więc poprawki herbicydowe stosuję tylko w razie konieczności. Przy małym nasileniu lub tylko miejscowym wystąpieniu chwastów rezygnuję z wykonania zabiegu herbicydowego wiosną – mówi Adam Piwko.
Wczesną wiosną gospodarz stara się jak najszybciej zastosować w pszenicy ozimej saletrosan 30% w ilości 250 kg/ha. W drugiej dawce azotu w tym roku wysiał saletrę amonową w dawce 230 kg/ha. Plantator uważa, że przy warunkach pogodowych, jakie wystąpiły wiosną, lepiej sprawdziłby się mocznik.
Następnie w trzeciej dawce azotu zastosowana została saletra amonowa w dawce 130 kg/ha. Wówczas panowała susza, a dzień po trzecim nawożeniu azotem spadł deszcz. Zdaniem plantatora, dzięki ostatniej dawce N rośliny odżyły i dłużej pozostały zielone.
Jakie środki w uprawie pszenicy ozimej zastosował na wiosnę rolnik?
Na wiosnę w pszenicy ozimej zastosowana została ochrona przeciwgrzybowa połączona z regulacją wzrostu. Do oprysku użyto Duet + Modus 0,3 + siarczan magnezu w dawce 8 kg/ha, mocznik w dawce około 8 kg/ha.
– Zabieg T1 był trochę spóźniony ze względu na występujące przymrozki. 4 czerwca wykonano zabieg T2, który połączony był z zabiegiem T3. Zastosowałem Tazer 250 SC w dawce 0,65 l/ha, Wadera 300 EC w dawce 0,45 l/ha. Przeciwko szkodnikom opryskałem Cyperkillem Max 500 EC w dawce 0,05 l/ha. Do tego dołożyłem odżywkę Maksimus z Ekoplon w dawce 3 kg/ha, AminoMicro w dawce 0,5 kg/ha, mocznik w dawce 10 kg/ha, siedmiowodny siarczan magnezu w dawce 8 kg/ha – mówi Adam Piwko.
Jak prowadzona jest uprawa rzepaku ozimego w gospodarstwie Piwków?
Inną ważną rośliną w gospodarstwie państwa Piwków jest rzepak ozimy. Na najsłabszych glebach plonuje u nich na poziomie około 4 t z ha. W roku ubiegłym zabrakło 5 kg do średniej 5 t z ha. W tym roku na najsłabszych stanowiskach plon rzepaku wyniósł 3,6 t z ha, a na lepszych 4,2 t z ha.
W minionym sezonie pan Adam zdecydował się na zaprawiane nasiona odmiany LG Ambasador. Uprawa gleby przed siewem rzepaku jest podobna do tej, jaką plantator stosuje przy pszenicy. Dodatkowo rolnik przed uprawą rzepaku stara się przeprowadzić głęboszowanie. Pod korzeń rolnik zastosował około 300 kg/ha nawozu NPK.
Zaraz po siewie rzepaku przeprowadzono pierwszy oprysk herbicydem. Jakiś czas po tym przeprowadzone zostało kolejne odchwaszczanie. Jesienią zastosowany został także Toprex w celu skrócenia pędów i ochrony przeciwgrzybowej.
Na wiosnę plantator dwukrotnie nawoził rzepak azotem. Najpierw wysiał 400 kg/ha saletrosanu 30%, a po niecałych 2 tygodniach 300 kg/ha saletry amonowej.
Jakie odmiany kukurydzy są uprawiane w gospodarstwie Piwków?
Spory udział w strukturze zasiewów w gospodarstwie państwa Piwków stanowi kukurydza, która uprawiana jest zarówno na kiszonkę dla bydła, jak też na ziarno. Kukurydza na ziarno plonuje na poziomie 10,4 t z ha suchego ziarna. Na razie plantator wybiera tylko mieszańce z firmy LG i Pioneer. Zarówno na kiszonkę, jak i na ziarno decyduje się na odmiany o FAO około 280. Kukurydza była zasiana 25 kwietnia. Na ziarno pan Adam wysiewa 81 tys. nasion na ha, a na kiszonkę 87 tys. nasion na ha. Pod agregat rolnik zastosował około 300 kg mocznika i 360 kg/ha nawozu NPK, Razem z nasionami gospodarz wysiewa 180 do 200 kg fosforanu amonu.
Zwalczanie chwastów w kukurydzy przeprowadzone było powschodowo.
– Przedwschodowe odchwaszczanie kukurydzy w tym roku nie miałoby sensu, gdyż było za sucho do przeprowadzenia zabiegów herbicydowych. W fazie pięciu liści wykonałem odchwaszczanie, a po 2 tygodniach zastosowana została odżywka. Roślina większość składników pokarmowych pobiera przez korzeń, ale około 30% zapotrzebowania można jej dostarczyć przez liście. Skuteczność takiego rozwiązania jest często lepsza niż w przypadku nawozów doglebowych – mówi Adam Piwko.
Pan Adam planuje wprowadzać uprawę bezorkową.
– W tym roku chciałbym zasiać rzepak w uprawie bezorkowej. Na razie nie wchodziliśmy zbyt mocno w ten typ uprawy ze względu na brak sprzętu. Dzisiaj kupiłem głębosz specjalistyczny, który wkrótce ma być dostarczony do naszego gospodarstwa. Jest to maszyna o szerokości 6 m, na 6 łapach typu michel z podwójnym wałem kolczastym – mówi plantator.
Józef Nuckowski