Józef Nuckowski
StoryEditorUprawa

Jak rolnik z Mazowsza ogranicza koszty produkcji zbóż?

30.08.2024., 13:00h

Adam Piwko jest młodym rolnikiem prowadzącym praktycznie trzy działalności. Po pierwsze, zajmuje się uprawą gleby w gospodarstwie prowadzonym wspólnie z rodzicami. Po drugie, prowadzi usługi rolnicze, a po trzecie, jest właścicielem firmy handlowej, która jest jego największą pasją.

Czym zajmuje się firma Piw-Pol?

Adam Piwko prowadzi firmę Piw-Pol. Jej głównym elementem jest magazyn zbożowy, który funkcjonuje od 7 lat i jest stopniowo rozbudowywany.

image
Firma jest oczkiem w głowie pana Adama
FOTO: Józef Nuckowski

– Skupujemy zboże od lokalnych rolników oraz od sąsiednich firm. Mam magazyn płaski wielkości około 3 tys. m2. Posiadam także obiekt suszarniczy pozwalający wysuszyć około 100 t ziarna dziennie – wyjaśnia Adam Piwko.

image
Adam Piwko prowadzi także usługi rolnicze, w tym zbiór zbóż kombajnem
FOTO: Józef Nuckowski

W jaki sposób prowadzona jest uprawa pszenicy ozimej w gospodarstwie Piwków?

W tym roku na polach państwa Piwków sporą część stanowiła pszenica ozima, która jest uprawiana zwykle po rzepaku ozimym lub po kukurydzy zbieranej na kiszonkę.

Plony pszenicy w ubiegłym roku wyniosły średnio 8,5 t z ha. W tym roku w niektórych miejscach susza wypaliła pszenicę, co wpłynęło na obniżenie plonów. Na poszczególnych polach wyniosły one od 5 do 10,4 t z ha. Plantator w ostatnim sezonie zdecydował się na takie odmiany jak: SY Dubaj, Euforia, LG Jutta.

– Staramy się zasiać pszenicę ozimą wcześnie, czyli pod koniec września, żeby się dosyć dobrze rozkrzewiła. Po zbiorze rośliny przedplonowej wykonywana jest uprawka pożniwna między innymi głęboszem lub broną talerzową. Następnie dość często stosowany jest nawóz organiczny, który jest przyorywany. Później podajemy nawóz mineralny NPK 8, 20, 30 w dawce około 200 kg/ha. Potem jest brona aktywna i siewnik – mówi Adam Piwko.

Zwalczanie chwastów w pszenicy ozimej stosowane jest zwykle jesienią. Przeważnie jesienna ochrona herbicydowa wystarcza, ale zdarza się, że potrzebne jest wykonanie poprawek.

image
Zwalczanie chwastów w pszenicy ozimej stosowane jest zwykle
jesienią
FOTO: Józef Nuckowski

– Staram się ograniczać koszty produkcji więc poprawki herbicydowe stosuję tylko w razie konieczności. Przy małym nasileniu lub tylko miejscowym wystąpieniu chwastów rezygnuję z wykonania zabiegu herbicydowego wiosną – mówi Adam Piwko.

Wczesną wiosną gospodarz stara się jak najszybciej zastosować w pszenicy ozimej saletrosan 30% w ilości 250 kg/ha. W drugiej dawce azotu w tym roku wysiał saletrę amonową w dawce 230 kg/ha. Plantator uważa, że przy warunkach pogodowych, jakie wystąpiły wiosną, lepiej sprawdziłby się mocznik.

Następnie w trzeciej dawce azotu zastosowana została saletra amonowa w dawce 130 kg/ha. Wówczas panowała susza, a dzień po trzecim nawożeniu azotem spadł deszcz. Zdaniem plantatora, dzięki ostatniej dawce N rośliny odżyły i dłużej pozostały zielone.

Jakie środki w uprawie pszenicy ozimej zastosował na wiosnę rolnik?

Na wiosnę w pszenicy ozimej zastosowana została ochrona przeciwgrzybowa połączona z regulacją wzrostu. Do oprysku użyto Duet + Modus 0,3 + siarczan magnezu w dawce 8 kg/ha, mocznik w dawce około 8 kg/ha.

– Zabieg T1 był trochę spóźniony ze względu na występujące przymrozki. 4 czerwca wykonano zabieg T2, który połączony był z zabiegiem T3. Zastosowałem Tazer 250 SC w dawce 0,65 l/ha, Wadera 300 EC w dawce 0,45 l/ha. Przeciwko szkodnikom opryskałem Cyperkillem Max 500 EC w dawce 0,05 l/ha. Do tego dołożyłem odżywkę Maksimus z Ekoplon w dawce 3 kg/ha, AminoMicro w dawce 0,5 kg/ha, mocznik w dawce 10 kg/ha, siedmiowodny siarczan magnezu w dawce 8 kg/ha – mówi Adam Piwko.

image
Zabieg T2 w pszenicy ozimej połączony był z zabiegiem T3
FOTO: Józef Nuckowski

Jak prowadzona jest uprawa rzepaku ozimego w gospodarstwie Piwków?

Inną ważną rośliną w gospodarstwie państwa Piwków jest rzepak ozimy. Na najsłabszych glebach plonuje u nich na poziomie około 4 t z ha. W roku ubiegłym zabrakło 5 kg do średniej 5 t z ha. W tym roku na najsłabszych stanowiskach plon rzepaku wyniósł 3,6 t z ha, a na lepszych 4,2 t z ha.

image
W tym roku na najsłabszych stanowiskach plon rzepaku wyniósł 3,6 t z ha, a na lepszych 4,2 t z ha
FOTO: Józef Nuckowski

W minionym sezonie pan Adam zdecydował się na zaprawiane nasiona odmiany LG Ambasador. Uprawa gleby przed siewem rzepaku jest podobna do tej, jaką plantator stosuje przy pszenicy. Dodatkowo rolnik przed uprawą rzepaku stara się przeprowadzić głęboszowanie. Pod korzeń rolnik zastosował około 300 kg/ha nawozu NPK.

Zaraz po siewie rzepaku przeprowadzono pierwszy oprysk herbicydem. Jakiś czas po tym przeprowadzone zostało kolejne odchwaszczanie. Jesienią zastosowany został także Toprex w celu skrócenia pędów i ochrony przeciwgrzybowej.

Na wiosnę plantator dwukrotnie nawoził rzepak azotem. Najpierw wysiał 400 kg/ha saletrosanu 30%, a po niecałych 2 tygodniach 300 kg/ha saletry amonowej.

Jakie odmiany kukurydzy są uprawiane w gospodarstwie Piwków?

Spory udział w strukturze zasiewów w gospodarstwie państwa Piwków stanowi kukurydza, która uprawiana jest zarówno na kiszonkę dla bydła, jak też na ziarno. Kukurydza na ziarno plonuje na poziomie 10,4 t z ha suchego ziarna. Na razie plantator wybiera tylko mieszańce z firmy LG i Pioneer. Zarówno na kiszonkę, jak i na ziarno decyduje się na odmiany o FAO około 280. Kukurydza była zasiana 25 kwietnia. Na ziarno pan Adam wysiewa 81 tys. nasion na ha, a na kiszonkę 87 tys. nasion na ha. Pod agregat rolnik zastosował około 300 kg mocznika i 360 kg/ha nawozu NPK, Razem z nasionami gospodarz wysiewa 180 do 200 kg fosforanu amonu.

image
Spory udział w strukturze zasiewów w gospodarstwie państwa Piwków stanowi kukurydza
FOTO: Józef Nuckowski

Zwalczanie chwastów w kukurydzy przeprowadzone było powschodowo.

image
Zwalczanie chwastów w kukurydzy przeprowadzone było powschodowo
FOTO: Józef Nuckowski

– Przedwschodowe odchwaszczanie kukurydzy w tym roku nie miałoby sensu, gdyż było za sucho do przeprowadzenia zabiegów herbicydowych. W fazie pięciu liści wykonałem odchwaszczanie, a po 2 tygodniach zastosowana została odżywka. Roślina większość składników pokarmowych pobiera przez korzeń, ale około 30% zapotrzebowania można jej dostarczyć przez liście. Skuteczność takiego rozwiązania jest często lepsza niż w przypadku nawozów doglebowych – mówi Adam Piwko.

image
FOTO: Józef Nuckowski

Wizytówka gospodarstwa:

Adam Piwko wspólnie z rodzicami Renatą i Krzysztofem prowadzi w miejscowości Seroczyn w powiecie sokołowskim gospodarstwo dwukierunkowe, w którym panuje ścisły podział obowiązków. Rodzice pana Adama zajmują się produkcją mleka utrzymując około 60 krów mlecznych oraz jałówki na remont stada. Surowiec dostarczany jest do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim. Pan Adam prowadzi produkcję roślinną na ponad 200 ha, która częściowo służy jako zapewnienie bazy paszowej dla bydła, a częściowo przeznaczona jest na sprzedaż. W gospodarstwie przeważają gleby od III do V klasy bonitacyjnej. Klasa II trafia się sporadycznie. Na 20 ha uprawiany jest rzepak ozimy, około 40 ha zajmują użytki zielone. Na 60 ha uprawiana jest pszenica ozima, 6 ha zajmuje jęczmień ozimy, a na 20 ha wysiewane jest pszenżyto ozime, pozostałą część areału zajmuje kukurydza na kiszonkę dla bydła i na ziarno.

Pan Adam planuje wprowadzać uprawę bezorkową.

– W tym roku chciałbym zasiać rzepak w uprawie bezorkowej. Na razie nie wchodziliśmy zbyt mocno w ten typ uprawy ze względu na brak sprzętu. Dzisiaj kupiłem głębosz specjalistyczny, który wkrótce ma być dostarczony do naszego gospodarstwa. Jest to maszyna o szerokości 6 m, na 6 łapach typu michel z podwójnym wałem kolczastym – mówi plantator.

Józef Nuckowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. wrzesień 2024 04:24