Rzepak pozostawia dobre stanowisko i w resztkach pożniwnych jest na tyle dużo potasu i fosforu, że w teorii prawie pokrywa to zapotrzebowanie zbóż. W praktyce jednak składniki pokarmowe z tych resztek uwalniane są przez kilka lat i w bardzo małych ilościach będą dostępne dla zbóż uprawianych po rzepakuMarek Kalinowski
Nie łudźmy się, największy wpływ na plonowanie uprawianych roślin ma pogoda. Zdecydowanie najważniejsze są równo rozłożone opady. Temperatura też ma duże znaczenie.Te czynniki są niezależne, ale na pozostałe mamy wpływ.
- Dlaczego warto zwracać uwagę na przedplony?
- Co zrobić, by gleba była dobrze przygotowana pod nawożenie?
- Jakie przedplony są najlepsze, a jakie najgorsze dla pszenicy?
- Co limituje przyswajalność w glebie?
- Jak zaplanować nawożenie przedsiewne?
- Azot i makroelementy drugoplanowe
- Co zrobić, by azot stał się plonotwórczy?
Co zrobić, by gleba była dobrze przygotowana pod nawożenie?
Możemy oszczędną, ale staranną uprawą ograniczać straty wody glebowej. Możemy wnosić cenną materię organiczną, która w przyszłości podciągnie zawartość próchnicy i zdolność magazynowania wody. Możemy uregulować pH gleby do poziomu optymalnego dla danej kategorii agronomicznej. Mamy też wpływ na zasobność gleby w przyswajalne składniki pokarmowe i zbilansowanym pod oczekiwany plon nawożeniem przedsiewnym możemy stworzyć roślinom komfortowe warunki wzrostu i rozwoju.
Dlaczego warto zwracać uwagę na przedplony?
Zanim przypomnimy reguły przedsiewnego nawożenia zbóż ozimych, warto pogłębić to zagadnienie o wpływ przedplonów na plonowanie zbóż. Zboża po najlepszych przedplonach plonują o 25% wyżej od zbóż uprawi...