W Polsce udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych nadal przekracza średnio 50% powierzchni użytków rolnych. Są jednak obszary, gdzie ten udział jest znacznie większy i dochodzi do nawet 80%. Skutki tak dużego zakwaszenia gleb rozpatruje się głównie biorąc pod uwagę tylko straty wynikające z obniżenia plonów. Jednak zakwaszenie gleb pociąga za sobą niebezpieczeństwo dużej chemicznej ich degradacji.
Jakie są konsekwencje niskiego pH gleby ?
Utrzymujący się kwaśny odczyn polskich gleb (pH poniżej 5) jest główną przyczyną obniżenia plonowania roślin uprawnych, co potwierdzają badania naukowe, obserwacje doradców agrochemicznych, jak i samych rolników.
Wiemy na pewno, że niski odczyn gleb:
- zmniejsza efektywność wykorzystania azotu i fosforu,
- zwiększa gazowe straty azotu z nawozów,
- wzmaga proces mineralizacji trwałej próchnicy,
- sprzyja akumulacji glinu w glebie,
- zwiększa toksyczność i włączenie w łańcuch troficzny metali ciężkich,
- zwiększa zanieczyszczenie wód wskutek wymywania pierwiastków biogennych.
- W warunkach zbyt niskiego pH zmniejsza się również pobranie składników pokarmowych przez rośliny, które w wyniku wymywania przedost...