W gospodarstwach ekologicznych do odkwaszania gleb można stosować wyłącznie wapno węglanowe, co wynika z zasady utrzymania równowagi chemicznej i biologicznej w glebie, a to wyklucza stosowanie nawozów o gwałtownym działaniu. Ponieważ w produkcji ekologicznej zaleca się wapnowanie zachowawcze w niewielkich dawkach (0,5 do 1 t CaO na 1 ha), najlepiej szukać produktów granulowanych o dużej precyzji i równomierności rozsiewuMarek Kalinowski
W rolnictwie ekologicznym, w celu poprawy żyzności gleby, w pierwszej kolejności wykorzystuje się naturalne zasoby gospodarstwa. Stąd też zazwyczaj gospodarstwa ekologiczne łączą produkcję roślinną i zwierzęcą. W przypadku nieznacznego zakwaszenia gleby można zastosować obornik, który lekko odkwasza glebę i zwiększa jej właściwości buforowe. W przypadku braku tego nawozu należy sięgnąć po nawozy wapniowe.
- Dlaczego odczyn optymalny ma znaczenie dla upraw ekologicznych?
- Dlaczego kwaśność gleby jest nieporządana uprawa ekologicznych?
- Dlaczego w uprawach ekologicznych warto stosować wapnowanie zachowawcze?
- Co stosuje się do odkwaszania gleb w uprawach ekologicznych?
- Jakie nawozy można stosować w rolnictwie ekologicznym?
- Kto potwierdza zgodność środków z przepisami prawa?
- Jakie nawozy do produkcji ekologicznej są dostępne na rynku?
Mimo że w praktyce w gospodarstwach ekologicznych zakwaszenie gleby jest mniejsze i powolniejsze niż w gospodarstwach tradycyjnych, ponieważ nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych, które znacznie obniżają odczyn gleby, należy także stosować wapnowanie gleb. W uprawach ekologicznych proces zakwaszania nie jest jednak całkowicie wyeliminowany – ze względu na zachodzące stale procesy wymywania wapnia i magnezu przez wody opadowe oraz pobieranie tych składników z plonem roślin. Dlatego, jak w przypadku tradycyjnych gospodarstw, potrzebna jest stała kontrola odczynu gleby (co 2–4 lata).
Dlaczego odczyn optymalny ma znaczenie dla upraw ekologicznych?
W momencie ubiegania się o ce...