Ponieważ skład nawozów naturalnych jest zmienny, orientacyjnie podaje się, że roczna dawka obornika nie powinna przekraczać 30–35 t na ha, a gnojowicy 45 m3. Nawozy te powinny być przykryte lub wymieszane z glebą za pomącą narzędzi uprawowych nie później niż następnego dnia po ich zastosowaniu. Naturalne nawozy stałe można stosować od 1 marca do 31 października na gruntach ornych lub od 1 marca do 30 listopada na uprawach trwałych, wieloletnich i na użytkach zielonych.
Obornik jest najlepszym nawozem naturalnym
Z nawozów naturalnych bezdyskusyjnie najlepszym jest obornik. Wywiera olbrzymi korzystny wpływ na właściwości gleby i na plonowanie roślin. Właściwie nie można dopatrzeć się wad tego nawozu, który poza dużą ilością substancji organicznej i makroelementów wprowadza do gleby niezbędne dla roślin mikroelementy. Ten nawóz o wielostronnych właściwościach ma działanie strukturotwórcze i próchnicotwórcze.
Obornik nie jest w stanie zastąpić szybko działających nawozów mineralnych, ale może znacznie zmniejszyć nawozowe nakłady na produkcję. To najtańszy, bo własny nawóz. Szacując działanie nawozowe i bilansując nawożenie w oparciu o dawkę zastosowanego obornika, trzeba znać jego przybliżoną wartość nawozową. Ta nie jest stała i zależy od wielu czynników. Wartość i skład obornika zależy od sposobu jego składowania, gatunku zwierząt i szeregu innych czynników.
Fot. Marek Kalinowski
Fot. Marek Kalinowski
Obornik, niezależnie, czy uprawiane będą na nim okopowe, czy wywieziemy go na użytki zielone, powinien być drobny i przefermentowany. W przypadku użytków zielonych korzystnie wpływa na poprawę składu botanicznego runi i poprawia wartość pokarmową paszy. Jako nawóz o wielostronnych właściwościach wpływa na zwiększenie masy korzeniowej roślin. Po zastosowaniu obornika wyraźnie poprawiają się właściwości fizykochemiczne i biologiczne gleb. Gleba staje się cieplejsza, poprawia się przyswajalność składników pokarmowych, podnosi się odczyn pH, zwiększa się aktywność pożytecznej fauny i flory glebowej. Działanie następcze obornika na plony roślin trwa, zależnie od rodzaju gleby, przez 3–4 lata.
Zawartość suchej masy i makroskładników w % w świeżym oborniku |
Obornik bydlęcy | Obornik świński | Obornik koński | Obornik owczy |
Sucha masa | 20,99 | 21,44 | 24,71 | 26,82 |
Azot (N) | 0,47 | 0,51 | 0,54 | 0,75 |
Fosfor (P2O5) | 0,28 | 0,44 | 0,29 | 0,38 |
Potas (K2O) | 0,65 | 0,68 | 0,90 | 1,19 |
Wapń (CaO) | 0,43 | 0,44 | 0,43 | 0,58 |
Magnez (MgO) | 0,15 | 0,18 | 0,16 | 0,19 |
Sód (Na2O) | 0,10 | 0,11 | 0,06 | 0,12 |
Mikroskładniki w mg/kg suchej masy |
Obornik bydlęcy | Obornik świński | Obornik koński | Obornik owczy |
Bor (B) | 20,9 | 15,9 | 13,6 | 18,4 |
Miedź (Cu) | 21,5 | 22,5 | 12,3 | 18,4 |
Mangan( Mn) | 345 | 288 | 270 | 290 |
Molibden (Mo) | 1,66 | 1,57 | 0,94 | 1,23 |
Cynk (Zn) | 173 | 213 | 94 | 112 |
Kobalt (Co) | 1,8 | 1,46 | 1,02 | 0,86 |
Jaka jest wartość nawozowa obornika?
Skład chemiczny nawozów naturalnych spotkać można w wielu publikacjach polskich jednostek badawczych. Te informacje są ważne z punktu widzenia planowania nawożenia i bilansowania planów nawozowych, ale również z uwagi na przepisy. Stosowane dotychczas normy, wskaźniki i przeliczniki nie uwzględniały w pełni zmian, jakie dokonały się w technologiach produkcji zwierzęcej, jak również w genetyce zwierząt. Konieczna była aktualizacja danych o produkcji i składzie nawozów naturalnych.
Takiej znaczącej korekty dokonał zespół naukowców pod kierownictwem dr. inż. Jacka Walczaka z Instytutu Zootechniki PIB w Balicach. Przypominamy w tabeli dokładny skład obornika w oparciu o badania przeprowadzone kilkanaście lat temu w IUNG. Ten skład jest bogaty. Obornik zawiera makro- i mikroelementy. Trudno ocenić wartość jednej tony obornika, bo oprócz pierwiastków wprowadzimy dużą ilość ważnej materii organicznej. W ogłoszeniach rolniczych ceny sprzedaży jednej tony świeżego obornika wahają się od 25 zł do 120 zł. Biorąc pod uwagę kalkulacje ze strony 13 (obliczone ceny czystych składników w nawozach mineralnych) oraz zawartość jedynie NPK w oborniku (tabela) cena 1 tony powinna wynosić co najmniej 40 zł. Uważam, wyliczając wartość wszystkich pozostałych makro- i mikroelementów oraz materii organicznej, że obornik jest wart co najmniej dwa razy więcej.
Marek Kalinowski