Najlepszym rozwiązaniem jest dostarczenie tych składników w jednym nawozie i wychodząc z tych założeń Grupa Azoty S.A. – Tarnów przygotowała nową, optymalną formułę takiego nawozu. Jest nim Saletrosan 30.
Saletrosan 30
to nawóz rolniczy zawierający w swoim składzie: 30% azotu (N), w tym minimum 17% w formie amonowej i minimum 12% w formie azotanowej oraz 6% siarki (S) w formie siarczanowej (w przeliczeniu na trójtlenek siarki daje to 15% SO3). Co najmniej 95% masy nawozu stanowią granule o wymiarach od 2 do 6 mm. Saletrosan 30 zawiera dwie formy azotu. Amonową – wolno działającą, równomiernie pobieraną przez rośliny, która nie ulega wymywaniu z gleby, powoduje lepsze ukorzenianie się roślin, wspomaga pobieranie fosforu, siarki i boru. Forma azotanowa (typowo pogłówna) działa szybko, wpływa na lepsze pobranie potasu, magnezu i wapnia. Dostępność w nawozie łatwo przyswajalnej dla roślin siarki siarczanowej wpływa na efektywne wykorzystanie azotu, przyczynia się do wzrostu tolerancji roślin na niskie temperatury i niedobór wody oraz zwiększa odporność roślin na choroby.
Technologia granulacji
wykorzystana przez Grupę Azoty S.A. – Tarnów powoduje, że granule Saletrosanu 30 (barwy beżowej lub brązowej) nie ulegają zbryleniu, kruszeniu ani ścieraniu w trakcie transportu, magazynowania. Jednorodność granul pozwala na daleki i równomierny wysiew w precyzyjnie dobranych dawkach. To ogranicza straty w glebie i decyduje o wysokiej efektywności nawożenia. Biorąc pod uwagę skład i parametry fizyczne nawozu jest on doskonały do wiosennego nawożeniu zbóż. Dlatego jest szczególnie polecany do wiosennego, pogłównego nawożenia zbóż, jak również do stosowania wczesną wiosną pod wszystkie inne rośliny uprawne: zboża jare, kukurydzę, rośliny przemysłowe, okopowe oraz w uprawie warzyw i sadownictwie.
Największą zaletą
nawozu Saletrosan 30 są odpowiednie dobrane proporcje pomiędzy azotem i siarką (30%N–6%S, czyli 5:1) co pozwala optymalnie zabezpieczyć rośliny w te pierwiastki wiosną. Jest to szczególnie istotne, bo właśnie wiosną z powodu łatwego wymywania w okresie jesienno-zimowym występują największe niedobory siarki w glebie. Producent zaleca stosować nawóz w uprawie pszenicy ozimej i innych zbożach w terminach wiosennego nawożenia tych plantacji. Stosując Saletrosan 30 na początku wegetacji wiosennej (I dawka), pobudzamy rośliny do krzewienia, wpływając tym samym na dwa główne czynniki plonotwórcze, tj. obsadę kłosów oraz liczbę kłosków i kwiatków w kłosie. Obecność siarki w nawozie wpływa na lepsze wykorzystanie azotu, a tym samym ogranicza jego straty. Zastosowanie nawozu w fazie strzelania w źdźbło (II dawka azotu), wpływa na liczbę wykształconych kłosków w kłosie, zmniejszenie redukcji pędów kłosonośnych oraz zmniejsza podatność roślin na choroby i zwiększa ich odporność na warunki stresowe (susza glebowa, wysoka bądź niska temperatura).
Zasobność gleb
w Polsce w przyswajalną siarkę nie jest wystarczająca, dlatego ustalając wysokość nawożenia azotowego należy zawsze planować aplikację odpowiedniej ilości siarki. Dobrym rozwiązaniem tego problemu będzie zapewne nowa formuła Saletrosanu 30 z Tarnowa. W praktyce rolniczej, gdzie najczęściej pszenicę ozimą nawozimy azotem w trzech wiosennych dawkach, a pozostałe zboża zwykle w dwóch dawkach, zastosowanie nawozu Saletrosan 30 na początku wegetacji wiosennej i w fazie strzelania w źdźbło pozwali zabezpieczyć zboża w azot i siarkę w dobrej wzajemnej proporcji jak 5 : 1.
M.K.