Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 49/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.
W hodowli odmian na kiszonkę liczy się całkowity plon suchej masy łodyg, liści i kolb (dt/ha), udział kolb w całkowitym plonie suchej masy, zawartość suchej masy przy zbiorze. Duże znaczenie ma wczesny wigor i cecha „stay green”. Ważnym kryterium oceny mieszańców kiszonkowych jest ich strawność. Nowoczesne programy hodowlane zwracają uwagę na podniesienie poziomu strawności wegetatywnych części roślin. Dziś na podstawie informacji COBORU przedstawiamy charakterystykę najnowszych zarejestrowanych w tym roku mieszańców kukurydzy. Przypomnę że w br. zarejestrowano 27 nowych odmian (w ub.r. 21) i w Krajowym Rejestrze znajduje się aktualnie 178 odmian kukurydzy, przy czym w obrocie jest dodatkowo 36 odmian skreślonych z rejestru.