Część oficjalną polowego spotkania otworzył Zygmunt Król, prezes zarządu firmy, który serdecznie powitał wszystkich obecnych i pokrótce przedstawił aktualną sytuację firmy, misje i cele. Główną częścią programu spotkania była prezentacja odmianowych nowości.
Podczas prezentacji
polowej można było zobaczyć całe portfolio odmian kukurydzy Saatbau, zapoznać się z genetyką oraz uzyskać fachowe porady i informacje. Przede wszystkim można było porównać rozwój poszczególnych odmian w wybitnie trudnych w tym roku warunkach suszy. Obok bogatej kolekcji odmian kukurydzy zainteresowanie wzbudziły również odmiany soi w tym: Merlin, Abelina, Lissabon, Amandine oraz nowość – odmiana Anser.
Odmiany kukurydzy i soi w czasie zwiedzania kolekcji omówiła Emilia Fink-Podyma z Satbaau Polska. Podczas spotkania toczyły się ciekawe i ważne dyskusje na temat skutków suszy, ale i zwalczania omacnicy prosowianki. To najgroźniejszy szkodnik w kukurydzy. O możliwościach wykorzystania do zwalczania omacnicy prosowianki metody bilogicznej mówił na spotkaniu Janusz Narożny z firmy Agro Dona.
W tym roku
do Krajowego Rejestru wpisano 21 nowych odmian kukurydzy. Wśród tych nowości 4 mieszańce zarejestrowała firma Saatbau Polska i pokazała je na Dniach Kukurydzy. Mieszaniec Norico o FAO 240 z przeznaczeniem do uprawy na ziarno (przydatny na CCM) posiada wysokie rośliny o bardzo dobrym wczesnym wigorze i odporności na wyleganie. Wyróżnia się zdrowotnością roślin, a w szczególności wybitną tolerancją na głownię guzowatą, fuzariozę kolb oraz omacnicę prosowiankę. Jest to odmiana przydatna również do produkcji CCM.
Sativo o FAO 250 to także mieszaniec do uprawy na ziarno i CCM z wysokimi roślinami, o bardzo dobrym wczesnym wigorze, wysokiej tolerancji na głownię guzowatą, omacnicę prosowiankę oraz fuzariozę kolb. Assano o FAO 230 jest wczesną odmianą do uprawy na kiszonkę w całym kraju. Charakteryzuje się dużym plonem ogólnym suchej masy i plonem suchej masy kolb oraz dość dużą odpornością na głownię kukurydzy. Wczesny mieszaniec Arturo o FAO 230–240 może być uprawiany na ziarno i na kiszonkę i jest szczególnie przydatny na CCM. Daje wybitny plon ziarna i ma najlepszą tolerancję na fuzariozę kolb.
M.K.