Kim jest nowy Dyrektor IOR- PIB w Poznaniu?
Roman Kierzek został Dyrektorem IOR-PIB w Poznaniu decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy w dniu 28 września 2021 r. Jest on wybitnym ekspertem w dziedzinie herbologii. Wcześniej obejmował także stanowisko p.o. Instytutu oraz Kierownika Zakładu Herbologii i Techniki Ochrony Roślin.
Dziedzina w jakiej specjalistą jest Roman Kierzek, czyli herbologia, to nauka, która należy do jednego z działów ochrony roślin. Herbologia zajmie się biologią, ekologią oraz zwalczaniem chwastów. Do zagadnień herbologii należą m.in.:
- konkurencyjność chwastów w stosunku do roślin uprawnych,
- szkodliwość chwastów oraz progi ich szkodliwości,
- kompensacja i rejonizacja chwastów,
- ocena biologicznej skuteczności działania herbicydów oraz ich mieszanek w zależności od przebiegu pogody, warunków glebowych i stopnia zachwaszczenia,
- metody zwalczania chwastów,
- badania wrażliwości odmianowej roślin uprawnych na herbicydy, skutki uboczne oraz skutki ekologiczne, ich pozostałości w środowisku, integrowana ochrona roślin
IOR-PIB obchodził jubileusz 70-lecia
W 2021 roku, Instytut Ochrony Roślin, obchodził 70-lecie swojej działalności. Jednostka poprzez swoją działalność na stałe wpisała się w polskie rolnictwo. O wyzwaniach stojących przez IOR-PIB, jego znaczeniu dla rolnictwa z okazji urodzin przybliżył zainteresowanym prof. Marek Mrówczyński, obecnie były już Dyrektor instytutu. Marek Mrówczyński kierował Instytutem Ochrony Roślin w latach 2007–2012 oraz 2018–2021.
Jakie badania są prowadzone w IOR-PIB w Poznaniu?
Instytut to zarówno ośrodek naukowo-badawczy, wdrożeniowy, upowszechnieniowy i konsultacyjno-poradniczy, którego przedmiotem działalności jest ochrona roślin, a także identyfikacja i opracowywanie strategii zwalczania organizmów kwarantannowych. Jednostka szeroko współpracuje z PIORiN, ośrodkami doradztwa rolniczego, producentami roślin rolniczych i środków ochrony roślin, zakładami przemysłu spożywczego, a także praktykami: rolnikami i przedsiębiorcami rolnymi.
Niezwykle cenna dla rolnika-praktyka jest działalność w obszarze upowszechniania i transferu wiedzy rolniczej w zakresie ochrony upraw, innowacji agrotechnicznych oraz ekologicznych metod chroniących uprawy przed szkodnikami i chwastami.
IOR-PIB zajmuje się m.in.:
- Zagadnieniem wykorzystania biologicznych metod ochrony roślin. Obecnie to właśnie na te metodę Komisja Europejska kładzie największy nacisk w obowiązujących od 2020 r. strategiach „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”. Dla przypomnienia – w wyniku obu strategii w najbliższych latach będzie rolnictwo musi przestawić się na redukcję zużycia chemicznych środków ochrony roślin o 50%, przy jednoczesnym zwiększeniu wykorzystaniu wszelakich metod niechemicznych, w tym biologicznych.
- Badaniami nad przedrejestracyjnymi środkami ochrony roślin. Wycofywanie z obrotu dotychczas wielu ze stosowanych substancji czynnych, jest ogromnym wyzwaniem w opracowywaniu w ich miejsce nowych preparatów pozwalających na skuteczną ochronę upraw.
- Diagnostyką chorób roślin oraz wykorzystanie w niej metod biologii molekularnej. Ten obszar badawczy pozwolił na opisać wiele nowych dla Polski gatunków agrofagów, np. znalezienie stonki kukurydzianej i opracowanie strategii jej zwalczania.
- Monitoring pozostałości środków ochrony roślin prowadzony, np. w Terenowej Stacji Doświadczalnej w Białymstoku, Oddziale w Sośnicowicach i w Poznaniu), których wyniki pozwalają na ocenę jakości polskiej żywności i pasz roślinnych stosowanych do żywienia zwierząt oraz wody użytkowanej do celów gospodarczych.
IOR-PIW w Poznaniu bada mi.in organizmy kwarantannowe
W 70 letniej działalności IOR-PIW w ostatnich latach wartym uwagi jest powołane do życia w 2009 roku Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych. Równie ważny dla funkcjonowania takiej jednostki jest fakt, że rośnie świadomość konsumentów dotycząca jakości produktów spożywczych.
Cała działalność ośrodka to szereg sukcesów, jedne są bardziej „medialne”, inne mniej, ale każde równie ważne dla nauki i rolnictwa. Zwłaszcza w zakresie rozszerzenia możliwości stosowania bezpiecznych dla konsumenta i środowiska czynników oraz metod biologicznego ograniczania populacji organizmów szkodliwych dla roślin czy zabiegów agrotechnicznych zwiększających zdrowotność upraw ekologicznych oraz ryzyko rozprzestrzeniania się organizmów szkodliwych dla roślin, w tym organizmów szczególnie groźnych, tzw. kwarantannowych.
Jaka działalność IOR-PIW jest ważna dla konsumenta żywności?
Chociażby monitoring pozostałości środków ochrony roślin i mykotoksyn w płodach rolnych, środkach spożywczych, próbkach środowiskowych (woda i gleba) oraz biologicznych (pszczoły i produkty pszczelarskie), badania bezpieczeństwa pasz, wykrywania fałszerstw ŚOR, itd.
Więcje informacji na temat działalności i wyzwań współczesnej ochronyroslin w wywiadzie dostępnym pod adresem: 70 lat IOR – PIB
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Źródło: IOR-PIW w Poznaniu
Zdjęcie:IOR-PIW w Poznaniu