Do najważniejszych cech nowego produktu można zaliczyć opatentowane przez Cheminova połączenie dwóch składników aktywnych (petoksamidu z chlomazonem), szeroki zakres kontrolowanych gatunków chwastów, długotrwałe zabezpieczenie rzepaku przed chwastami i brak ograniczeń w stosowaniu w kolejnych sezonach.
Nero 424 EC jest szczególnie polecany do odchwaszczania rzepaku ozimego, w którym problemy stanowią takie chwasty jak: przytulia czepna, rumianowate (rumianek, maruna, rumian), krzyżowe (tasznik, tobołki), jasnoty (biała, różowa), przetacznik perski, niezapominajka i gwiazdnica, a z jednoliściennych miotła i wiechlina.
Jednym ze wspomnianych już składników herbicydu Nero 424 EC jest petoksamid. To substancja aktywna z grupy chloroacetamidów znana ze stosowania w uprawie kukurydzy. Połączenie jej ze znanym i powszechnie stosowanym chlomazonem wywołuje efekt synergii w zwalczaniu chwastów. Kompozycja ta stanowi patent firmy Cheminova.
Petoksamid hamuje podział komórek i podział lipidów przez co zapobiega wschodom chwastów. Chlomazon natomiast hamuje w chwastach biosyntezę karotenoidów i biosyntezę chlorofilu. Herbicyd pobierany jest poprzez korzenie i hipokotyl kiełkujących chwastów i najskuteczniej zwalcza je do fazy pierwszych liści. Plantatorzy rzepaku muszą pamiętać o ewentualnej fitotoksyczności środka przez fakt obecności w nim chlomazonu. Krótkotrwałe symptomy fitotoksyczności na roślinach rzepaku mogą wystąpić. Do ewentualnych uszkodzeń rzepaku mogą prowadzić silne opady deszczu występujące w okresie kiełkowania i wschodów rzepaku, szczególnie kiedy towarzyszy takim warunkom ochłodzenie. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że większe ryzyko uszkodzeń rzepaku ma miejsce na glebach lekkich, piaszczystych, z małą ilością materii organicznej.
Nowy herbicyd jest polecany do stosowania jesienią, bezpośrednio po siewie rzepaku (najpóźniej do 3 dni). Zalecane dawki stosowania są w przedziale od 2,5 do 3 l/ha. Produkt ten będzie dostępny w handlu w Polsce już w tym roku, w wybranych punktach sprzedaży środków ochrony roślin.
M. K.