W 100% biologiczny Argos przeciw kiełkowaniu ziemniaków
Stosowanie regulatora Agros ma na celu zapobieganie kiełkowaniu ziemniaków podczas przechowywania. Warto podkreślić – środek jest w 100% biologiczny. Chroni plon bulw przed kiełkowaniem nawet do kilku tygodni, przy czym brak jest okresu karencji, a zatem ziemniaki mogą być dostarczane zaraz po aplikacji środka. Rejestracja środka jest ważna, bo po wycofaniu substancji aktywnej chloroprofam, środki biologiczne będą jedyną dostępną alternatywą dla producentów ziemniaków.
Zgodnie z etykietą rejestracyjną środek w ziemniakach przeznaczonych do konsumpcji, na paszę i do przetwarzania przemysłowego należy stosować przy użyciu wytwornic aerozolu w przechowalniach z wymuszoną wentylacją. Maksymalną zalecaną dawką dla jednorazowego zastosowania jest 100 ml/1000 kg bulw ziemniaka. Pierwszy zabieg zaleca się wykonać w momencie zaobserwowania pierwszych kiełków na bulwach, a następne w co najmniej 3-tygodniowych odstępach (maksymalnie 9 zabiegów podczas przechowywania danej partii bulw w sezonie przechowalniczym).
Kontrola temperatury aplikacji to podstawa
Wykonując zabieg można stosować technikę zamgławiania na zimno lub na gorąco. W przypadku zamgławiania na gorąco należy używać wyłącznie wytwornic pozwalających kontrolować temperaturę aplikacji. Przed rozpoczęciem zamgławiania należy szczelnie zamknąć przechowalnię i zewnętrzne wloty wentylacyjne. Wytwornicę należy umieścić na zewnątrz przechowalni, a dyszę wprowadzić do pomieszczenia przez mały otwór w ścianie. W celu równomiernego rozprowadzenia i osiadania oparów środka na bulwach ziemniaka, drzwi i otwory wentylacyjne powinny pozostać zamknięte przez minimum 24 godziny, a przechowalnia w tym czasie powinna być delikatnie wentylowana tylko wewnętrznie (w zamkniętym obiegu powietrza).
Marek Kalinowski
Za informacją UPL Polska
Zdjęcie: Pixabay