Mączniak prawdziwy zbóż jest patogenem występującym na terenie całej Polski. Jego rozwój ułatwia długa i ciepła jesień. Na dodatek, grzybnia mączniaka nie potrzebuje wiele wody. Z tego powodu od kilku sezonów jest to coraz większe zagrożenie dla upraw zbożowych.
Mączniak może być niebezpieczny zwłaszcza dla jęczmienia ozimego. Zboże to może tworzyć pędy kłosonośne tylko jesienią. Jeśli wówczas dojdzie do infekcji mączniakiem, jęczmień będzie gorzej zimował, a wiosną może mieć problemy ze startem wegetacji oraz będzie bardziej narażony na żerowanie szkodników.
– Cyflufenamid, czyli substancja czynna zawarta w Kendo 50 EW otrzymała od brytyjskiego HGCA najwyższą notę w zwalczaniu mączniaka. Ponadto, jak pokazują badania, stosowanie naszego fungicydu ogranicza również występowanie innych chorób grzybowych takich jak plamistość siatkowa liści i rynchosporioza zbóż – mówi Marta Strzelecka-Berek z Sumi Agro Poland. pm
(fot. sumiagro.pl)
(fot. sumiagro.pl)