StoryEditorAgrotechnika

Odchwaszczanie zbóż ozimych – kiedy zabieg wykonać jesienią, a kiedy wiosną?

20.09.2019., 14:09h
Zachwaszczenie zbóż ozimych najlepiej ograniczyć jesienią. Niestety, czasami z powodu późnych siewów (po burakach i kukurydzy), innym razem przez rozciągnięte w czasie i nierówne wschody zbóż, jak i chwastów, ciężar odchwaszczania trzeba przesunąć na wczesną wiosnę.
Niezależnie od rozwoju sytuacji pogodowej w najbliższych tygodniach chcemy przypomnieć kila zbadanych choć od razu zaznaczam – orientacyjnych progów szkodliwości chwastów w zbożach. Pamiętajmy, że zachwaszczenie jest zależne od wielu czynników, na które rolnik może wpływać, ale wiele jest od rolnika niezależnych. Przy ocenie konkurencyjności powinniśmy mieć na uwadze zarówno stan jak i stopień zachwaszczenia.

Jak możemy określić stopień zachwaszczenia na naszym polu?

Stan zachwaszczenia to skład botaniczny chwastów występujących na danym polu. Często zamiennie używa się na to określenie: spektrum zachwaszczenia. Stopień zachwaszczenia to natomiast nic innego jak zliczona całkowita liczba chwastów rosnących na polu, a konkretnie średnio na 1 mkw. Może to ocenić każdy za pomocą ramki 1x1 m, albo mniejszej z wynikiem przeliczonym na 1 mkw.

Jeżeli mamy wynik, możemy go porównać ze zbadanymi progami szkodliwości chwastów albo poszczególnych gatunków chwastów. Jeszcze raz podkreślam – są to progi orientacyjne i stosowane wg różnych metodologii określania wpływu zachwaszczenia na utratę plonu. Ekonomiczne progi szkodliwości chwastów dl...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 18:18