Uprawia się go z powodzeniem za naszą wschodnią granicą, a także w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest ceniony ze względu na walory zdrowotne owoców, które zawierają substancje o właściwościach przeciwnowotworowych. Są również źródłem wielu witamin, mikroelementów, aminokwasów i związków fenolowych. Do zalet przemawiających za jego uprawą, warto dodać, że jest to roślina miododajna, czyli dobra do nasadzeń w pobliżu pasiek.
Doskonała jest również do tworzenia żywopłotów, obsadzania kwater roślin sadowniczych, szczególnie z roślinami wrażliwymi na wiatry i spadki temperatur. Jak podają niektóre źródła, pierwsze badania nad tą rośliną zostały prowadzone ponad 20 lat temu na UWM w Olsztynie. Były lata, gdy kwiaty oliwnika przemarzały, lecz w innych latach krzewy obficie kwitły i równie obficie owocowały. Niestety, nie jest to gatunek mrozoodporny i podczas mroźnych zim może przemarzać. Jest zatem wskazane uprawiać go w cieplejszych rejonach kraju, a w rejonach chłodniejszych, w pierwszych 2–3 latach, zabezpieczać owijając słomą lub włókniną.
Doskonała jest również do tworzenia żywopłotów, obsadzania kwater roślin sadowniczych, szczególnie z roślinami wrażliwymi na wiatry i spadki temperatur. Jak podają niektóre źródła, pierwsze badania nad tą rośliną zostały prowadzone ponad 20 lat temu na UWM w Olsztynie. Były lata, gdy kwiaty oliwnika przemarzały, lecz w innych latach krzewy obficie kwitły i równie obficie owocowały. Niestety, nie jest to gatunek mrozoodporny i podczas mroźnych zim może przemarzać. Jest zatem wskazane uprawiać go w cieplejszych rejonach kraju, a w rejonach chłodniejszych, w pierwszych 2–3 latach, zabezpieczać owijając słomą lub włókniną.
Charakterystyka gatunku
Oliwnik tworzy wysoki krzew lub niewielkie drzewko, d...