StoryEditorSzkodniki

Omacnica prosowianka w kukurydzy – monitoring i szkodliwość

02.06.2020., 11:06h
Omacnica prosowianka wyrządza znaczne straty, a jej ograniczanie jest w praktyce bardzo kłopotliwe. W trakcie wegetacji chemiczne zwalczanie szkodnika ma miejsce, kiedy rośliny kukurydzy są bardzo wysokie i wjazd tradycyjnego opryskiwacza nie jest możliwy.
Oprysk chemiczny jest ostatecznym rozwiązaniem. W ograniczeniu omacnicy należy wykorzystywać metody biologiczne (kruszynek, wyselekcjonowane bakterie Bacillus), ale największe znaczenie ma zmianowanie i agrotechnika. Dziś przybliżymy biologię rozwoju, cechy rozpoznawcze i szkodliwość omacnicy.

Sezon się rozpoczyna

Omacnica prosowianka rozwija w warunkach Polski jedno pokolenia i tylko okresowo może pojawić się nieliczna grupa drugiego pokolenia. Szkodnik zimuje na resztkach pożniwnych. Dorosłe gąsienice moszczą się w oprzędzie w dolnej części łodygi na wysokości ok. 10 cm od ziemi. Niestety, nie wytrzebi ich populacji największy mróz, ale kiedy gąsienice głęboko przyorzemy, są małe szanse, że po przepoczwarczeniu motyle wydostaną się na powierzchnię. Po przezimowaniu gąsienice w maju przędą kokony i przepoczwarczają się.

Wyloty motyli omacnicy rozpoczynają się już w połowie czerwca i trwają do 8 tygodni. Składanie jaj przez samice rozpoczyna się w połowie czerwca, a maksymalne nasilenia składnia jaj przypada na drugą połowę lipca. Gąsienice zależnie od warunków pogodowych wylęgają się po 5–10 dniach i trwa od końca czerwca do końca sierpnia...
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 23:59