Tydzień temu pokazaliśmy kilka światowych potwierdzonych rekordów (pszenica, jęczmień, kukurydza, rzepak) uzyskanych w niemalże idealnych warunkach glebowych i klimatycznych. Dziś piszemy o kolejnych światowych plonach, tym razem soi – której areał uprawy w Polsce rośnie, buraków cukrowych – w których hodowli i przerobie na cukier Polska była europejskim pionierem oraz dyni olbrzymiej – której uprawa stała się u nas przedmiotem tzw. korbolingu (korbol – w gwarze poznańskiej dynia), czyli rywalizacji w uzyskaniu jej jak największych rozmiarów.
Soja
W USA rolnicy zbierają średnio od 40 do 44 buszli nasion soi z akra (czyli niespełna 3 t/ha). Wieloletnim rekordzistą świata w plonowaniu tej rośliny jest Kip Cullers ze stanu Missouri w USA. Regularnie zbiera on średnie plony soi w granicach 100 buszli z akra (ponad 6,6 t/ha).
Była też wzmianka w późniejszym okresie o plonie wręcz niewiarygodnym 214,7 buszli nasion soi z akra (ok. 14,3 t/ha) z innej plantacji nawadnianej w południowym Teksasie. Nikt nie podjął się jednak udokumentowania tych plonów i wpisania do oficjalnych rekordów świata. Oficjalnym rekordzistą jest Randy Dowdy ze stanu Georgia, który w tym roku uzyskał potwierdzony plon 171,8 buszli nasion soi z akra. W przeliczeniu na nasze jednostki oficjalny rekord wynosi 11,462 t/ha.
Buraki cukrowe
W Polsce jeszcze kilka lat temu barierą plonowania buraków w wielu gospodarstwach było ok. 500 q korzeni z hektara. Są rolnicy, którzy uzyskują w Polsce plony w granicach 800 q/ha. A jakie zbiera się na świecie rekordowe plony korzeni? Z informacji wynika, że rekordowy plon korzeni buraków cukrowych uzyskał w 2012 r. w USA Ben Abatti z Baja Farms. Było to aż 176 t/ha korzeni buraków uzyskanych na plantacji o wielkości 28,3 ha. Korzenie zwierały przy tym rekordowym plonie 15,89% cukru. Po przeliczeniu daje to plon aż 27,96 t cukru z hektara.
Dynia olbrzymia
Najcięższe dynie olbrzymie do niedawna pokazywali na konkursach amerykańscy i kanadyjscy pasjonaci i to oni systematycznie ustanawiali w wadze ich owoców rekordy świata. Przez wiele lat rekord należał do pani Christy Harp, której rekordowa dynia ważyła w 2010 r. ok. 783 kg.
Wynik od tamtej pory jest bity każdego roku. Najcięższą dynię na świecie, ważącą aż 824,9 kg, w 2011 r. uzyskali Jimi i Kelsey Bryton z Kanady, w 2012 r. dynię o wadze 911,3 kg uzyskał Ron Wallace, w 2013 Tim Mathison uzyskał dynię ważącą 921,7 kg. Obecnie to w Europie ustanawiane są nowe rekordy. W 2014 padła granica tony – Beni Meier ze Szwajcarii uzyskał dynię o rekordowej wadze 1054 kg.
W 2016 roku ten wynik poprawił Mathias Willemijns z Belgii - uzyskał dynię ważącą 1190,49 kg. Korboling jest popularny w Polsce i przez wiele lat rekordy ustanawiał i ciągle poprawiał Jan Styra. Obecny oficjalny rekord Polski ustanowiony we wrześniu 2015 r. przez Dominika Kędziaka to owoc o wadze 648,2 kg.
Marek Kalinowski