Planując wiosenne nawożenie azotem w uprawach ozimych oraz jarach niezwykle istotne jest dobre rozpoznanie właściwości stanowiska, czyli aktualnego odczynu i zasobności gleby w składniki pokarmowe, stosowanych nawozów naturalnych bądź organicznych oraz uprawianych przedplonów. Pamiętajmy, że dawkę azotu mineralnego zawsze ustalamy pod uprawę konkretnego gatunku rośliny, kondycji plantacji oraz zasobności gleby. W przypadku, gdy uprawiamy zboża w monokulturze, warto jest stosować 25–30 kg/ha azotu już przedsiewnie, w celu optymalnego zaopatrzenia roślin w azot w początkowych fazach ich rozwoju. Jeśli z różnych względów tego nie zrobiliśmy, trzeba to uwzględnić w wiosennej dawce azotu.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 4/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.