Stres cieplny w produkcji trzody chlewnej to ważny, lecz często bagatelizowany problem. Jego skutki są szkodliwe dla wydajności i dobrostanu, szczególnie poprzez zmniejszenie pobrania paszy i zmianę metabolizmu zwierząt. W ten sposób zwierzęta instynktownie ograniczają procesy metaboliczne, podczas których generowane są duże ilości energii, w tym cieplnej. Poza pogorszeniem wyników produkcyjnych w dłuższej perspektywie może to mieć wpływ na zdrowie i rozród.
Szczególnie wrażliwe na zbyt wysoką temperaturę otoczenia są lochy, a negatywne skutki można obserwować u tych zwierząt już przy 25°C. Wraz ze wzrostem temperatury najważniejszy jest jej wpływ na pobranie paszy. Trawienie i metaboliczne wykorzystanie składników pokarmowych jest ważnym źródłem ciepła dla organizmu. W okresach stresu cieplnego pobranie paszy jest mocno ograniczane, co ma wpływ na wzrost zwierząt i produkcję mleka u loch. Niesie to ze sobą wiele niekorzystnych następstw, zwłaszcza w przypadku loch w okresie okołoporodowym lub w szczycie laktacji.
W upale pogarsza się pobieranie i trawienie paszy
W przypadku loch karmiących połączenie wysokiej temperatury otocze...