Jak powiedział we wtorek PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, sezon szparagowy zaczął się w tym roku z niewielkim opóźnieniem, ale zbiory zapowiadają się bardzo dobrze.
„Jakość szparagów w tym roku jest rewelacyjna: są mniej łykowate, bardziej słodkie. Wiąże się to z tym, że zima była łagodna, bez śniegu, ale i bez mrozu, szparagom nie przemarzły karpy. Szykuje się bardzo smaczny sezon i wysokie plony” – powiedział.
Jakobsze dodał, że choć w Polsce tradycyjnie spożywa się szparagi bielone, stopniowo rośnie zainteresowanie także szparagami zielonymi. Zielone szparagi preferują przede wszystkim osoby młode, nowi konsumenci. „Nie zmienia to faktu, że szparag bielony stanowi ok. 90 proc. rodzimego rynku” - dodał.
Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga dodał, że ceny szparagów, do tej pory dość wysokie, sięgające 12–16 zł za kg, od przyszłego tygodnia powinny stopniowo spadać.
Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powiedział PAP, że choć szparagi są w Polsce coraz popularniejsze, wciąż są mało znane we wschodniej części kraju. Na zachodzie Polski producenci nie mają problemów ze zbytem.
„W tych rejonach, gdzie są one popularne - szparagów brakuje, trzeba je importować z Niemiec. Producenci mający plantacje wokół Poznania nawet nie wyjeżdżają z gospodarstwa - wszystko sprzedają na miejscu” – powiedział.
Jak dodał, produkcja szparagów w Polsce szacowana jest na 5 tys. ton. Powierzchnia upraw wynosi ok. 1,5 tys. ha. Spada liczba szparagarni małych i średnich, rośnie za to liczba dużych plantacji, sięgających nawet 200 ha.
Największym producentem szparagów na świecie są Chiny. Powierzchnia ich uprawy szacowana jest tam na 80 tys. ha. We wtorek w Poznaniu na konferencji promującej szparagi zaprezentowano także chińskie produkty ze szparagów.
„W Chinach szparag został uznany za warzywo o największych walorach prozdrowotnych. Stąd oferowane są one w różnych postaciach i stosowane w wielu produktach: dostępny jest makaron szparagowy, herbata szparagowa, ale także wódka szparagowa czy produkowany ze szparagów proszek na sen” - powiedział prof. Knaflewski.
Produkcja szparagów w Chinach wynosi 300–350 tys. ton rocznie, głównie jest to szparag zielony. 90 proc. chińskiej produkcji trafia na rynek wewnętrzny.
Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, właściwości detoksykacyjne, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są też traktowane jako afrodyzjak. (PAP)