StoryEditorwiadomości z branży

Przetwórstwo i sprzedaż produktów z gospodarstwa. Jak to robić, aby zarobić?

28.12.2020., 13:12h
Przetwórstwo, a potem sprzedaż przetworzonych produktów pozwalają uzyskać maksymalny udział w końcowej cenie płodów rolnych. Przykład Andrzeja Czarneckiego, który od 20 lat prowadzi z powodzeniem w Różańcu Drugim rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Czar natury”, dowodzi, że warto postawić na takie rozwiązanie.
Zanim pan Andrzej przejął gospodarstwo od rodziców, profil produkcji był bardzo szeroki. Uprawiano tytoń, zboża, owoce jagodowe, prowadzona była hodowla żywca i bydła.
– Warzyw, których obecnie jest najwięcej, wtedy było najmniej – śmieje się pan Andrzej. Podjęta przez niego decyzja o przejściu na ekologię zbiegła się w czasie z przejęciem gospodarstwa. Zaczynał od owoców miękkich: truskawki i maliny jesiennej.

Rolnik postawił głównie na uprawę warzyw ekologicznych

Obecnie w gospodarstwie uprawy są prowadzone na ok. 13 ha ziem gliniastych. Przeważają warzywa, wśród nich te, których najwięcej jest następnie zakiszanych, czyli ogórki oraz kapusta biała. W ostatnim sezonie na polach rosły także: kapusta czerwona, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, marchew, czarna marchew, pietruszka, sałata, rzodkiew i czosnek. Roczna produkcja warzyw waha się między 80 a 100 t. Nasiona, a przede wszystkim sadzonki, gospodarstwo kupuje.

– To duże ułatwienie, w początkach naszego gospodarowania przygotowywaliśmy rozsady we własnym zakresie – mówi Andrzej Czarnecki.

Nasz rozmówca szybko się zorientował, że poleganie wyłącznie na pośrednikach ...
Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
6°C
Słonecznie
wi_00
niedz.
wi_00
15°C
5°C
pon.
wi_00
12°C
6°C
wt.
wi_00
13°C
7°C
śr.
wi_00
16°C
4°C
czw.
wi_00
18°C
5°C
29. marzec 2025 10:31