Upatruję w tej roślinie dużą przyszłość. Średnio corocznie do kraju sprowadzamy z USA, Brazylii i Argentyny około 2 mln ton śruty sojowej i do tego modyfikowanej. W Unii Europejskiej jest zakaz uprawy soi i innych roślin GMO. Dlatego w krajach UE, w tym również w Polsce, podjęto działania, by rozwinąć produkcję białka na potrzeby paszowe i spożywcze. Jakie inne czynniki przemawiają za rozszerzeniem uprawy w naszym kraju?
Pszenica uprawiana po soi da tonę więcej z hektara. I to bez żadnych dodatkowych kosztów! Jak to możliwe?
Soja jest łamaczem płodozmianu zbożowo-rzepakowo-kukurydzianego. Doskonale poprawia strukturę i żyzność gleby. Dzięki bakteriom brodawkowym występującym na korzeniach soi, wiążącym azot z powietrza, składnik ten gromadzony jest w glebie w ilości nawet do 100 kg/ha. Ta ilość azotu zabezpiecza potrzeby soi i znaczna jej część pozostaje w glebie dla roślin następczych, u których przez to obserwuje się lepsze plony i poprawę zdrowotności, np. pszenica uprawiana po soi daje wyższy plon o około 1t/ha bez żadnych dodatkowych kosztów.
W porównaniu do innych roślin, soja jest jedną z najtańszych w uprawie. N...