StoryEditorJęczmień

Ranking zimotrwałych odmian jęczmienia

01.08.2018., 15:08h
W artykule "Jaką odmianę rzepaku ozimego wysiać w tym roku? Ranking zimotrwałych odmian rzepaku" przedstawialiśmy ranking zimotrwałych odmian rzepaku ozimego, zweryfikowany po sezonie 2011/2012 i sezonie 2015/2016. Dziś, na podstawie informacji COBORU, przypominamy podobne zestawienie odmian jęczmienia ozimego. Źródłem tych informacji są oceny przezimowania po dwóch srogich sezonach 2011/2012 i 2015/2016.

Zimotrwałość i mrozoodporność warunkowane nie tylko przez genetykę

Na tej liście nie ma odmian najnowszych, a także nie ma odmian hybrydowych jęczmienia ozimego. Analizując te informacje, należy pamiętać, że o zimotrwałości i mrozoodporności roślin ozimych poza genetycznie warunkowanymi cechami odmianowymi mocny wpływ wywiera agrotechnika. Ważny jest termin siewu i jego zagęszczenie, poziom nawożenia makro- i mikroelementami. Duży wpływ na rozwój roślin jęczmienia i ich zimotrwałość ma też wirus żółtej karłowatości jęczmienia, a zatem zwalczanie mszyc będących wektorem choroby.

Jęczmień najwrażliwszy ze wszystkich zbóż

Najmniej mrozoodporny i zimotrwały spośród zbóż ozimych uprawianych w Polsce  jest jęczmień. Poważne straty wyrządzają już spadki temperatury do minus 15 st. C bez okrywy śnieżnej i minus 25 st. C z okrywą śnieżną. Warto też dodać, że oceny zimotrwałości jęczmienia ozimego w warunkach laboratoryjnych są nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego. Ocena 5 dla pszenicy ozimej ma zupełnie inny wymiar praktyczny niż 5 dla jęczmienia ozimego. W prowokacyjnych doświadczeniach specjalnych mrozoodporność jęczmienia ozimego testowana jest przy mniejszym stresie termicznym niż mrozoodporność pszenicy i pszenżyta. Temperatura mrożenia roślin jęczmienia w chłodni jest łagodniejsza, tzn. wyższa (od -10 do -14 st. C) niż pszenicy i pszenżyta (od -15 do -18 st. C).

Stres termiczny stosowany w warunkach laboratoryjnych, choć niewielki, to jest wystarczający dla zniszczenia znacznej części roślin jęczmienia ozimego. Najczęściej oceny zimotrwałości z warunków prowokacyjnych dobrze korespondują z ocenami w warunkach naturalnych, ale nie pokazują pełnego obrazu zimotrwałości odmian. Należy dodać też, że najczęściej do największych strat dochodzi nie w czasie zimy, ale na przedwiośniu. Każdy sezon jest jednak inny. Okazuje się np. że po tegorocznej zimie, a tak naprawdę po mrozach marcowych, bardziej ucierpiały pszenice niż jęczmień. Czynnikiem decydującym o lepszym przetrwaniu zimy i przedwiośnia przez odmiany jęczmienia ozimego w porównaniu z pszenicą był jesienny rozwój roślin. Jęczmień sieje się wcześniej – i to było jesienią ub.r. decydujące. W większości jęczmień ozimy wchodził w zimę w odpowiednio zaawansowanych fazach wzrostu, czego nie można powiedzieć o pszenicy.


Tabela. Przezimowanie odmian jęczmienia ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016 i 2011/2012
Lp. Odmiana Zimotrwałość (*skala 9 st.) Procent martwych roślin w sezonie
2015/2016 2011/2012
Wzorzec 65 57
wielorzędowe pastewne
1 Arenia 5 33 -
2 Fridericus 6 49 39
3 Scarpia 5 51 47
4 Kobuz 5,5 56 48
5 Zenek 5,5 58 45
6 KWS Kosmos 5 58 -
7 Nele 4,5 59 -
8 Titus 5 62 53
9 Lomerit 5 63 53
10 Antonella 5 66 50
11 Holmes 4,5  66 62
12 SU Elma 5 67 50
13 Henriette 5 67 51
14 Quadriga 5 67 51
15 KWS Meridian 5 70 48
16 SU Melania 4,5  73 59
17 Souleyka 4,5  83 65
18 Maybrit 5 - 47
19 Bartosz 4,5  - 62
20 Bażant 6 - -
21 Epoque 5 - -
22 Kaylin 5 - -
dwurzędowe pastewne
23 SU Vireni 5 63 58
24 Brosza 4,5  78 53
25 Metaxa 4,5  - 64
dwurzędowe browarne
26 Vincenta 4 88 -
27 Wintmalt 4 - 84
Źródło: „Wyniki przezimowania odmian”, COBORU Słupia Wielka, maj 2016
Wzorzec w sezonie 2015/2016: KWS Kosmos, SU Melania, Titus
Wzorzec w sezonie 2011/2012: Maybrit, Souleyka, Wintmalt
*skala 9 st.: 9 - zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała (oceny te z uwagi na mniejszy stres termiczny są nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego)
„–” – brak danych, odmiana nie była badana


Marek Kalinowski
(Zdjęcie: archiwum)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:01