W artykule "Jaką odmianę rzepaku ozimego wysiać w tym roku? Ranking zimotrwałych odmian rzepaku" przedstawialiśmy ranking zimotrwałych odmian rzepaku ozimego, zweryfikowany po sezonie 2011/2012 i sezonie 2015/2016. Dziś, na podstawie informacji COBORU, przypominamy podobne zestawienie odmian jęczmienia ozimego. Źródłem tych informacji są oceny przezimowania po dwóch srogich sezonach 2011/2012 i 2015/2016.
Zimotrwałość i mrozoodporność warunkowane nie tylko przez genetykę
Na tej liście nie ma odmian najnowszych, a także nie ma odmian hybrydowych jęczmienia ozimego.
Analizując te informacje, należy pamiętać, że o zimotrwałości i mrozoodporności roślin ozimych poza genetycznie warunkowanymi cechami odmianowymi mocny wpływ wywiera agrotechnika. Ważny jest termin siewu i jego zagęszczenie, poziom nawożenia makro- i mikroelementami. Duży wpływ na rozwój roślin jęczmienia i ich zimotrwałość ma też wirus żółtej karłowatości jęczmienia, a zatem zwalczanie mszyc będących wektorem choroby.
Jęczmień najwrażliwszy ze wszystkich zbóż
Najmniej mrozoodporny i zimotrwały spośród zbóż ozimych uprawianych w Polsce jest jęczmień. Poważne straty wyrządzają już spadki temperatury do minus 15 st. C bez okrywy śnieżnej i minus 25 st. C z okrywą śnieżną. Warto też dodać, że oceny zimotrwałości jęczmienia ozimego w warunkach laboratoryjnych są nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego. Ocena 5 dla pszenicy ozimej ma zupełnie inny wymiar praktyczny niż 5 dla jęczmienia ozimego. W prowokacyjnych doświadczeniach specjalnych mrozoodporność jęczmienia ozimego testowana jest przy mniejszym stresie termicznym niż mrozoodporność pszenicy i pszenżyta. Temperatura mrożenia roślin jęczmienia w chłodni jest łagodniejsza, tzn. wyższa (od -10 do -14 st. C) niż pszenicy i pszenżyta (od -15 do -18 st. C).
Stres termiczny stosowany w warunkach laboratoryjnych, choć niewielki, to jest wystarczający dla zniszczenia znacznej części roślin jęczmienia ozimego. Najczęściej oceny zimotrwałości z warunków prowokacyjnych dobrze korespondują z ocenami w warunkach naturalnych, ale nie pokazują pełnego obrazu zimotrwałości odmian. Należy dodać też, że najczęściej do największych strat dochodzi nie w czasie zimy, ale na przedwiośniu. Każdy sezon jest jednak inny. Okazuje się np. że po tegorocznej zimie, a tak naprawdę po mrozach marcowych, bardziej ucierpiały pszenice niż jęczmień. Czynnikiem decydującym o lepszym przetrwaniu zimy i przedwiośnia przez odmiany jęczmienia ozimego w porównaniu z pszenicą był jesienny rozwój roślin. Jęczmień sieje się wcześniej – i to było jesienią ub.r. decydujące. W większości jęczmień ozimy wchodził w zimę w odpowiednio zaawansowanych fazach wzrostu, czego nie można powiedzieć o pszenicy.
Tabela. Przezimowanie odmian jęczmienia ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016 i 2011/2012
Lp. |
Odmiana |
Zimotrwałość (*skala 9 st.) |
Procent martwych roślin w sezonie |
2015/2016 |
2011/2012 |
|
Wzorzec |
|
65 |
57 |
wielorzędowe pastewne |
1 |
Arenia |
5 |
33 |
- |
2 |
Fridericus |
6 |
49 |
39 |
3 |
Scarpia |
5 |
51 |
47 |
4 |
Kobuz |
5,5 |
56 |
48 |
5 |
Zenek |
5,5 |
58 |
45 |
6 |
KWS Kosmos |
5 |
58 |
- |
7 |
Nele |
4,5 |
59 |
- |
8 |
Titus |
5 |
62 |
53 |
9 |
Lomerit |
5 |
63 |
53 |
10 |
Antonella |
5 |
66 |
50 |
11 |
Holmes |
4,5 |
66 |
62 |
12 |
SU Elma |
5 |
67 |
50 |
13 |
Henriette |
5 |
67 |
51 |
14 |
Quadriga |
5 |
67 |
51 |
15 |
KWS Meridian |
5 |
70 |
48 |
16 |
SU Melania |
4,5 |
73 |
59 |
17 |
Souleyka |
4,5 |
83 |
65 |
18 |
Maybrit |
5 |
- |
47 |
19 |
Bartosz |
4,5 |
- |
62 |
20 |
Bażant |
6 |
- |
- |
21 |
Epoque |
5 |
- |
- |
22 |
Kaylin |
5 |
- |
- |
dwurzędowe pastewne |
23 |
SU Vireni |
5 |
63 |
58 |
24 |
Brosza |
4,5 |
78 |
53 |
25 |
Metaxa |
4,5 |
- |
64 |
dwurzędowe browarne |
26 |
Vincenta |
4 |
88 |
- |
27 |
Wintmalt |
4 |
- |
84 |
Źródło: „Wyniki przezimowania odmian”, COBORU Słupia Wielka, maj 2016
Wzorzec w sezonie 2015/2016: KWS Kosmos, SU Melania, Titus
Wzorzec w sezonie 2011/2012: Maybrit, Souleyka, Wintmalt
*skala 9 st.: 9 - zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała (oceny te z uwagi na mniejszy stres termiczny są nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego)
„–” – brak danych, odmiana nie była badana
Marek Kalinowski
(Zdjęcie: archiwum)