Odmiany uszeregowane są w tabeli (kliknij, aby pobrać w wyższej rozdzielczości) w obrębie grup jakościowych w kolejności rosnącego procentu martwych roślin (pogarszającego się przezimowania). Według informacji COBORU, w uproszczeniu można przyjąć, że różnica 1 stopnia zimotrwałości w skali 9-stopniowej na plus oznacza około 10% więcej zimujących roślin. Wyceniona zimotrwałość odmian uwzględnia dane polowe z sezonu 2011/2012 oraz z sezonu 2015/2016. W tym rankingu nie ma wielu odmian najnowszych.
Jak COBORU bada zimotrwałość zbóż?
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych badania zimotrwałości odmian zbóż ozimych (jęczmień, pszenica, pszenżyto) prowadzi zarówno w podstawowych doświadczeniach polowych, jak i specjalnych prowokacyjnych (komora niskich temperatur, skrzynia, nasyp, punktowe siewy polowe). Temperatura mrożenia roślin pszenicy i pszenżyta w chłodni wynosi od –15 st. C do –18 st. C. Wyniki mrozoodporności wyrażone są w skali 9° (9 – mrozoodporność bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała). Najczęściej oceny zimotrwałości z warunków prowokacyjnych dobrze korespondują z ocenami w warunkach naturalnych. ...