Dziś przedstawiamy dane o zimotrwałości odmian pszenżyta ozimego. Istotne jest to, że uwzględniają one testy laboratoryjne, ale są dodatkowo zweryfikowane w warunkach polowych po dwóch srogich zimach w 2012 r. i 2016 r.
Ranking przezimowania pszenżyta
Odmiany pszenżyta uszeregowane są w tabeli w kolejności rosnącego procentu martwych roślin (pogarszającego się przezimowania). Ważną informacją są podane dla odmian zweryfikowane oceny zimotrwałości wyrażone w skali 9° (9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała). Taka pierwsza weryfikacja na podstawie oceny polowej miała miejsce po zimie 2012 r., a druga, po zimie 2016 r.
- W tabeli nie są uwzględnione odmiany rejestrowane w 2017 r. i 2018 r. a warto zaznaczyć, że najnowsze odmiany są zimotrwałe. Np. odmiany Carmelo, Octavio i Orinoko (kłosy tej odmiany na zdjęciu) wpisane do Krajowego Rejestru w 2017 r. mają zimotrwałość wycenioną na 6,0
Badania polowe i laboratoryjne zimotrwałości
Poza mroźnymi zimami, po których zimotrwałość odmian można ocenić w warunkach polowych, tę ważną cechę bada się w prowokacyjnych warunkach w laboratoriach. Mrożenie roślin pszenżyta w chłodni wynosi od -15 st. C do -18 st. C. W warunkach polowych pszenżyto ozime znosi spadki temperatur do -20 st. C bez okrywy śnieżnej i do minus 30 z okrywą śnieżną.
Wzorzec w sezonie 2015/2016: Fredro, Meloman, Trefl
Wzorzec w sezonie 2011/2012: Algoso, Elpaso, Fredro, Borowo
*skala 9 st.: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała
„–” – brak danych, odmiana nie była badana
Lp. | Odmiana | Zimotrwałość (*skala 9 st.) | Procent martwych roślin w sezonie | |
2015/ 2016 |
2011/ 2012 |
|||
Wzorzec | 28 | 28 | ||
1 | Transfer | 6,5 | 0 | 11 |
2 | Twingo | 6,5 | 2 | 10 |
3 | Kasyno | 5,5 | 4 | - |
4 | Palermo | 6 | 5 | 15 |
5 | Panteon | 6 | 9 | - |
6 | Borwo | 6 | 10 | 19 |
7 | Trapero | 6 | 13 | 16 |
8 | Sekret | 5,5 | 13 | - |
9 | Tomko | 6 | 14 | 12 |
10 | Pigmej | 5,5 | 15 | 24 |
11 | Subito | 5,5 | 16 | 20 |
12 | Trismart | 6 | 17 | 13 |
13 | Temuco | 4,5 | 21 | - |
14 | Rufus | 4,5 | 22 | - |
15 | Rotondo | 5,5 | 23 | 16 |
16 | Pizarro | 5 | 25 | 26 |
17 | Meloman | 5,5 | 26 | 16 |
18 | Fredro | 4,5 | 28 | 25 |
19 | Festino | 4 | 29 | - |
20 | Trefl | 5 | 31 | - |
21 | Lombardo | 5 | 33 | - |
22 | Tulus | 4 | 36 | 34 |
23 | Maestozo | 4 | 36 | 39 |
24 | Borowik | 5 | 39 | 23 |
25 | Elanto | 3,5 | 41 | - |
26 | Amorozo | 4 | 42 | 36 |
27 | Agostino | 3 | 63 | 48 |
28 | KWS Trisol | 3 | 64 | 42 |
29 | Bereniko | 3 | 64 | 53 |
30 | Algoso | 2,5 | 66 | 40 |
31 | Torino | 2,5 | 76 | 40 |
32 | Aliko | 6 | - | 14 |
33 | Wiarus | 6,5 | - | 17 |
34 | Witon | 5,5 | - | 18 |
35 | Todan | 5,5 | - | 21 |
36 | Grenado | 5,5 | - | 24 |
37 | Pawo | 5,5 | - | 24 |
38 | Alekto | 4 | - | 34 |
39 | Sorento | 4 | - | 34 |
40 | Elpaso | 4 | - | 40 |
41 | Leontino | 3,5 | - | 43 |
42 | Altetico | 3,5 | - | 49 |
43 | Cyrkon | 2,5 | - | 58 |
Wzorzec w sezonie 2015/2016: Fredro, Meloman, Trefl
Wzorzec w sezonie 2011/2012: Algoso, Elpaso, Fredro, Borowo
*skala 9 st.: 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała
„–” – brak danych, odmiana nie była badana
Marek Kalinowski