Świeższe dane można śledzić na bieżąco na stronie internetowej www.lgseeds.pl/ekspert-kiszonkowy. Na potrzeby monitoringu firma wybrała gospodarstwa w różnych rejach kraju, w których są odmiany LG kukurydzy o różnej wczesności FAO. Jak zmieniła się sytuacja w porównaniu z informacjami publikowanymi w nr. 35 „Tygodnika Poradnika Rolniczego”? Dane poniżej (podajemy FAO badanej odmiany i w nawiasie procent suchej masy całych roślin):
- Otmuchów (pow. nyski. woj. opolskie) FAO 230 (32%), FAO 240 (33%), FAO 250 (31%), FAO 270 (33%);
- Strzegom (pow. świdnicki, woj. dolnośląskie) FAO 240 (29%), FAO 270 (27%);
- Słupia (pow. jędrzejowski, woj. świętokrzyskie) FAO 230 (35%), FAO 240 (33%), FAO 250 (33%), FAO 270 (33%);
- Skaryszew (pow. radomski, woj. mazowieckie) FAO 230 (33%), FAO 240 (33%), FAO 250 (30%), FAO 270 (30%);
- Masłowice (pow. wieluński, woj. łódzkie) FAO 240 (33%), FAO 250 (30%), FAO 270 (31%);
- Borek Wlkp. (pow. gostyński, woj. wielkopolskie) FAO 230 (33%), FAO 240 (>35%), FAO 250 (33%), FAO 270 (33%);
- Chrząstowo (pow. nakielski, woj. kujawsko-pomorskie) FAO 230 (32%), FAO 250 (29%), FAO 270 (27%);
- Krzyżewo (pow. wysokomazowiecki, woj. podlaskie) FAO 230 (31%), FAO 250 (30%), FAO 270 (28%);
- Pasłęk i Kaskajny (pow. elbląski i kętrzyński, woj. warmińsko-mazurskie) FAO 230 (28%), FAO 240 (30%), FA) 250 (29%),FAO 270 (25%);
- Radostowo (pow. tczewski, woj. pomorskie) FAO 230 (30%), FAO 250 (27%), FAO 270 (26%).
Pamiętajmy, że dane z monitoringu są dokładnie zbadane, ale poglądowe. Monitoring suchej masy jest prowadzony w odmianach z różnych grup wczesności i wyłączenie w mieszańcach firmy Limagrain.
Marek Kalinowski
fot. Tomasz Ślęzak