Zanim nastąpi jakiś przełom, firmy hodowlane badają możliwości ograniczenia presji szkodników przez wykorzystanie cech odmian i zmiany w ich agrotechnice. Bardziej przypomina to poszukiwanie rozwiązań, którymi da się przechytrzyć szkodniki, aby ograniczyć poziom uszkodzeń i strat.
Kiedy szkodliwość pchełki rzepakowej wzrasta?
Po wycofaniu zapraw neonikotynoidowych tolerancja na pchełkę rzepakową stała się ważnym tematem badawczym. Od tego czasu pchełki rozwijają się bardzo swobodnie i szkodzą mocniej. Problem pogłębiają zmiany klimatyczne sprzyjające populacji szkodnika. Agrotechniczne badania w tym zakresie wspiera m.in. firma Rapool. Już w ub.r. sygnalizowałem o bardzo ciekawych wynikach ograniczania pchełki. Dziś rozszerzę obraz przeprowadzonych doświadczeń.
W doświadczeniach niemieckich w sezonie 2020/2021 prezentowanych w ub.r. przez Jeanne Geißler z firmy Rapool na webin...