Siarczan magnezu dla lepszego zimowania rzepaku
Z mikroelementów bardzo potrzebny rzepakowi bor prawie w każdej glebie jest deficytowy. Natomiast ważny dla plonowania i zimotrwałości mangan, z tych najlepszych gleb o pH powyżej 6, staje się niedostępny dla roślin.
Siarka i magnez to składniki wywierające bezpośredni istotny wpływ na gospodarkę azotową rośliny i są odpowiedzialne za właściwe przygotowanie rzepaku do zimy. Dla roślin rzepaku przed zimą szkodliwy jest azot, który został pobrany i nie został jeszcze przetworzony na białko. W komórkach zawierających dużo azotu nieprzerobionego na białko jest też dużo wody. Takie tkanki po wystąpieniu nawet niewielkiego mrozu zostaną uszkodzone.
Przy wielokierunkowym dobrym odżywieniu rośliny magnezem i siarką azot jest szybciej i lepiej przetwarzany na białko – roślina jest bardziej mrozoodporna. Z tego względu jest oczywiste zalecenie – warto dokarmiać rzepak 5-procentowym stężeniem siarczanu magnezu.
Rzepak ma jesienią wielki apetyt na azot i wybujały może do zimy pobrać nawet 100 kg N/ha. Zbyt wysokie nawożenie azotem jesienią, zbyt gęsty siew rzepaku, długa ciepła jesień (tego ni...