Polska jest jednym z liderów w produkcji rzepaku wśród krajów członkowskich Unii Europejskiej. Jak podaje ARiMR, na podstawie wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich w 2022 r. zasialiśmy ponad 1 milion hektarów rzepaku ozimego. Podczas tegorocznych prezentacji Pól Top Farmera odbywających się w "Agro-Funduszu Mazury" Sp. z o.o. w Drogoszach, jak zawsze wielu rolników czekało na prezentacje odmian rzepaku, szczególnie odmian o podwyższonej tolerancji na kiłę kapusty, bo z tym problemem zmagają się od lat w swoich gospodarstwach.
1.Gdzie najczęściej rozwija się kiła kapusty?
2.Czy z kiłą kapusty w uprawie rzepaku można uzyskać wysokie plony?
3.Która odmiana rzepaku jest najbardziej tolaerancyjna dla kiły?
4.Czym jest werticilioza?
5.Jakie rodzaje rzepaku wybierają rolnicy?
6.Jak optymalnie wykorzystać azot w uprawie?
Gdzie najczęściej rozwija się kiła kapusty?
Firmy hodowlano-nasienne stale poszerzają swoje portfolio proponując odmiany o coraz wyższym potencjale plonowania, coraz bardziej odporne na choroby i szkodniki. Podpowiadają, jak najlepiej wykorzystać potencjał danej odmiany, żeby maksymalnie zredukować straty i chronić spodziewany plon. Jeszcze kilka lat temu kiła kapusty była bardzo dużym problemem w niektórych częściach Polski, dziś występuje na terenie prawie całego kraju. Jest typową chorobą płodozmianową, która może powodować ponad 50 procent strat plonów na zakażonych polach. Występuje najczęściej tam, gdzie intensywnie uprawia się rośliny kapustowate, jej rozwojowi sprzyja wilgotna, zlewna gleba (torfowa, gliniasta i ilasta) oraz pH gleby poniżej 6,5.
Czy z kiłą kapusty w uprawie rzepaku można uzyska...